Pierwsze Wydziałowe Targi Staży i Pracy

31 maja 2023 r. w budynku Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii odbyły się Wydziałowe Targi Staży i Pracy. W Wydarzeniu uczestniczyli studenci  naszego Wydziału, w szczególności studiów drugiego stopnia kierunków technologia żywności i żywienie człowieka, biotechnologia, dietetyka. Ideą spotkania było stworzenie okazji do nawiązania kontaktu studentów naszego Wydziału z potencjalnymi pracodawcami oraz zwiększenie świadomości przyszłych absolwentów w budowaniu własnej ścieżki kariery zawodowej. Wydarzenie dało również szansę dla podmiotów oferujących staże i miejsca pracy na prezentację oferty współpracy z Wydziałem.

Targi Staży i Pracy otworzył uroczyście Dziekan Wydziału prof. dr hab. Waldemar Gustaw zwracając się do studentów oraz Przedstawicieli zaproszonych Przedsiębiorstw podkreślając znaczenie tego Wydarzenia dla przyszłych absolwentów.

Podczas Targów oferty staży i pracy dla studentów kierunków technologia żywności
i żywienie człowieka, biotechnologia, dietetyka prezentowały następujące Przedsiębiorstwa:

  1. Animex Foods Oddział w Starachowicach
  2. „BIOMED-LUBLIN” Wytwórnia Surowic i Szczepionek Spółka Akcyjna
  3. Dwór Choiny
  4. Dwór Mościbrody Sp. z o.o
  5. Hermax sp. z o.o. (właściciel marki Kcalmar)
  6. Operations Camp Leaders and Resort Leaders
  7. Perła – Browary Lubelskie S.A.
  8. Super Drob Zakłady Drobiarsko-Mięsne S.A.
  9. Ulmer S.K.A.
  10. Zakład Mięsny “Mościbrody” Sp. z o.o.
  11. Zakłady Przemysłu Ziemniaczanego “LUBLIN” Sp. z o.o.

Oprócz dostępnych stoisk, studenci mieli możliwość wysłuchania prezentacji wygłoszonych przez Prezesów i Dyrektorów następujących Firm:

„BIOMED-LUBLIN”  – zaprezentował Prezes Mieczysław Starkowicz

Super Drob Zakłady Drobiarsko-Mięsne S.A.    – zaprezentowała Dyrektor  ds. Produkcji Justyna Turos

Ulmer S.K.A. – zaprezentowała Dyrektor operacyjny Alina Sielska

Naucz się pisać CV po angielsku z Camp Leaders! – zaprezentował Dyrektor Paweł Dzierżak

Cieszymy się, że nasi studenci docenili organizację tego wydarzenia licznie w nim uczestnicząc i z zainteresowaniem śledząc oferty staży i pracy.

W dniu 31 maja 2023 roku odbyło się również drugie spotkanie Rady Ekspertów
i Interesariuszy Zewnętrznych. Po raz pierwszy uczestniczyli w nim nowi członkowie Rady: Anna Jamborowicz Pelak (Poradnia Dietetyczna Zdrowy Jadłospis), dyrektor Krzysztof Ochal (Kabako Gruppe sp. z O.O.). Do grona Rady Ekspertów
i Interesariuszy Zewnętrznych dołączyła również Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. Z o.o.

Nad organizacją i przebiegiem Wydarzenia czuwali członkowie Wydziałowej Komisji ds. Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym.