Pierwsze Wydziałowe Targi Staży i Pracy
31 maja 2023 r. w budynku Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii odbyły się Wydziałowe Targi Staży i Pracy. W Wydarzeniu uczestniczyli studenci naszego Wydziału, w szczególności studiów drugiego stopnia kierunków technologia żywności i żywienie człowieka, biotechnologia, dietetyka. Ideą spotkania było stworzenie okazji do nawiązania kontaktu studentów naszego Wydziału z potencjalnymi pracodawcami oraz zwiększenie świadomości przyszłych absolwentów w budowaniu własnej ścieżki kariery zawodowej. Wydarzenie dało również szansę dla podmiotów oferujących staże i miejsca pracy na prezentację oferty współpracy z Wydziałem.
Targi Staży i Pracy otworzył uroczyście Dziekan Wydziału prof. dr hab. Waldemar Gustaw zwracając się do studentów oraz Przedstawicieli zaproszonych Przedsiębiorstw podkreślając znaczenie tego Wydarzenia dla przyszłych absolwentów.
Podczas Targów oferty staży i pracy dla studentów kierunków technologia żywności
i żywienie człowieka, biotechnologia, dietetyka prezentowały następujące Przedsiębiorstwa:
- Animex Foods Oddział w Starachowicach
- „BIOMED-LUBLIN” Wytwórnia Surowic i Szczepionek Spółka Akcyjna
- Dwór Choiny
- Dwór Mościbrody Sp. z o.o
- Hermax sp. z o.o. (właściciel marki Kcalmar)
- Operations Camp Leaders and Resort Leaders
- Perła – Browary Lubelskie S.A.
- Super Drob Zakłady Drobiarsko-Mięsne S.A.
- Ulmer S.K.A.
- Zakład Mięsny “Mościbrody” Sp. z o.o.
- Zakłady Przemysłu Ziemniaczanego “LUBLIN” Sp. z o.o.
Oprócz dostępnych stoisk, studenci mieli możliwość wysłuchania prezentacji wygłoszonych przez Prezesów i Dyrektorów następujących Firm:
„BIOMED-LUBLIN” – zaprezentował Prezes Mieczysław Starkowicz
Super Drob Zakłady Drobiarsko-Mięsne S.A. – zaprezentowała Dyrektor ds. Produkcji Justyna Turos
Ulmer S.K.A. – zaprezentowała Dyrektor operacyjny Alina Sielska
Naucz się pisać CV po angielsku z Camp Leaders! – zaprezentował Dyrektor Paweł Dzierżak
Cieszymy się, że nasi studenci docenili organizację tego wydarzenia licznie w nim uczestnicząc i z zainteresowaniem śledząc oferty staży i pracy.
W dniu 31 maja 2023 roku odbyło się również drugie spotkanie Rady Ekspertów
i Interesariuszy Zewnętrznych. Po raz pierwszy uczestniczyli w nim nowi członkowie Rady: Anna Jamborowicz Pelak (Poradnia Dietetyczna Zdrowy Jadłospis), dyrektor Krzysztof Ochal (Kabako Gruppe sp. z O.O.). Do grona Rady Ekspertów
i Interesariuszy Zewnętrznych dołączyła również Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. Z o.o.
Nad organizacją i przebiegiem Wydarzenia czuwali członkowie Wydziałowej Komisji ds. Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym.