Panel z Pracodawcami

W miniony czwartek (21 kwietnia b.r.) na naszym Wydziale odbył się „Panel z Pracodawcami”, w którym uczestniczyli studenci ostatniego semestru studiów drugiego stopnia kierunku „technologia żywności i żywienie człowieka”. W gronie Panelistów byli:

  • Pan Artur Dubaj – Główny Technolog i Kierownik Winiarni Ambra S.A.
  • Panie Marta Sadłowska i Jolanta Tkaczyk – Doradcy EURES Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Lublinie
  • Pan Rafał Flaga – Doradca regionalny ds. Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji z Instytutu Badań Edukacyjnych
  • Pani Dorota Marniak – Camp Leaders.

 

Każda z prezentacji była inspiracją do rozważań nad problemami z jakimi musi zmierzyć się absolwent kierunku „technologia żywności i żywienie człowieka” stawiający pierwsze kroki na rynku pracy.

Pan Artur Dubaj, absolwent naszej Uczelni, a jednocześnie technolog z blisko trzydziestoletnim stażem, przybliżył zakres zadań osoby zajmującej stanowisko technologa/enologa, zwracając uwagę na niezbędne i mile widziane kompetencje. W interesujący sposób opowiadał o badaniach produktów charakterystycznych dla zakładu, który reprezentuje. Zwrócił uwagę na zadania, jakie stawia przed technologiem praca w tym zawodzie, jak również problemy, z jakimi mierzy się na co dzień. Podczas wykładu studenci usłyszeli jak mogłaby wyglądać ich ścieżka rozwoju w zakładzie Ambra S.A. oraz nad jakimi kompetencjami mogą popracować, będąc jeszcze na studiach.

Prezentacja doradców EURES Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Lublinie dotyczyła mobilności na europejskim rynku pracy. Panie Marta Sadłowska i Jolanta Tkaczyk w praktyczny sposób omówiły kwestie bezpieczeństwa podczas planowania wyjazdów do pracy za granicę oraz zasady posługiwania się Europejskim Portalem Mobilności Zawodowej.

Pan Rafał Flaga, doradca regionalny ds. Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji, przybliżył uczestnikom tematykę systemu kwalifikacji oraz zagadnienia związane z rodzajami edukacji, w szczególności pozaformalnej. Ponadto zostały omówione idee Ram Kwalifikacji, również w odniesieniu do innych krajów, wskazując potrzebę znajomości tego pojęcia w momencie poszukiwania pracy.

Z kolei Pani Dorota Marniak z Camp Leaders podzieliła się swoimi doświadczeniami w zakresie studenckich wyjazdów wakacyjnych do Stanów Zjednoczonych. Opowiedziała o warunkach formalnych udziału w programie, procesie rejestracji, wypełniania aplikacji, procedurze wizowej, jak również podróżowaniu po Stanach Zjednoczonych po ukończeniu kontraktu.

Niniejsze wydarzenie było zorganizowane przez dr inż. Monikę Michalak-Majewską (Zakład Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów) oraz mgr inż. Dorotę Piekutowską i mgr Magdalenę Bohuniuk (pracowników Biura Kształcenia Praktycznego i Rozwoju Kompetencji). Panel cieszył się zainteresowaniem studentów. Każdy z prelegentów poruszył istotne zagadnienia z rożnych obszarów. Mamy nadzieję, że spotkanie przyczyni się do zwiększenia świadomości w planowaniu własnej ścieżki rozwoju przyszłych technologów żywności.