W dniach 24–25 maja 2021 r. odbył się online Ogólnopolski Kongres „Kierunek Mleczarstwo” zorganizowany przez zespół Bikotech i Agroindustry. Wzięło w nim udział ponad 250 osób z branży. Obradom towarzyszyła strefa wirtualnych stoisk.

Odbyło się 7 paneli tematycznych: produkcja mleka w Polsce, mleko a zdrowie, trendy w przetwórstwie mleka, handel i handel nowoczesny, innowacje rynkowe i technologiczne, ochrona środowiska i nowe technologie, opakowania. Prelegentami były osoby związane z branżą mleczarską, a także naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego i Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Naszą uczelnię reprezentował dr hab. Bartosz Sołowiej, prof. uczelni – Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą.

W części poświęconej nowym trendom w przetwórstwie mleka dr hab. Bartosz Sołowiej, prof. uczelni mówił o wysokobiałkowych deserach mlecznych dla ludzi aktywnych fizycznie, prowadzi on bowiem badania nad produkcją beztłuszczowych deserów na bazie białek serwatkowych. Ze względu na swoje właściwości, te produkty są przeznaczone głównie dla sportowców i osób odchudzających się, ale docenią je również miłośnicy deserów.