Nominacja profesorska dla prof. dr hab. Małgorzaty Karwowskiej

Decyzją Prezydenta RP Andrzeja Dudy prof. dr hab. inż. Małgorzata Karwowska, zatrudniona w Katedrze Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego na Wydziale Nauk o Żywności
i Biotechnologii, otrzymała tytuł profesora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności
i żywienia. Uroczystość wręczenia nominacji odbyła się 5 lutego 2025 r. w Pałacu Prezydenckim
w Warszawie.

Profesor Małgorzata Karwowska studia wyższe ukończyła w 2002 r. na Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej w Lublinie, uzyskując tytuł magistra inżyniera technologii żywności i żywienia człowieka. Stopień doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, specjalność technologia mięsa otrzymała 21 grudnia 2005 roku na podstawie rozprawy doktorskiej pt.: „Wpływ dodatku nasion gryki i owsa na wybrane właściwości wyrobów mięsnych”. Promotorem wyróżnionej pracy doktorskiej był prof. dr hab. Zbigniew J. Dolatowski. Stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia uzyskała w 2015 r. na podstawie cyklu publikacji naukowych pt. „Wpływ metod produkcji oraz zastosowania nasion gorczycy podczas przetwarzania na stabilność oksydacyjną mięsa
i wyrobów mięsnych”.

pełna notka biograficzna prof. Karwowskiej
Zobacz