Nasz naukowiec prezesem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności

Prof. dr hab. inż. Joanna Stadnik z Zakładu Technologii Mięsa i Zarzadzania Jakością Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii została prezesem Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności na kadencję 2026-2029.

fotografia

Wyboru dokonało Walne Zebranie Delegatów, stanowiące najwyższą Władzę Towarzystwa, które odbyło się 5 grudnia 2025 r. w Warszawie. Profesor Stadnik była prezesem w kadencji 2022–2025. Ponowne powierzenie Jej tej funkcji w wyniku jednogłośnego głosowania stanowi wyraz uznania oraz docenienia dotychczasowej działalności.

Członkiem Prezydium Zarządu Głównego PTTŻ został dr hab. inż. Dariusz Stasiak profesor uczelni, który będzie pełnił funkcję sekretarza. Prof. dr hab. inż. Małgorzata Karwowska została wybrana na członka Komisji Rewizyjnej.

Polskie Towarzystwo Technologów Żywności (PTTŻ) zostało utworzone w 1990 r., a jego głównym celem jest rozwijanie działalności naukowej, dydaktycznej i popularyzatorskiej w dziedzinie nauk o żywności i jej technologii i dziedzin pokrewnych.

W strukturze PTTŻ działa dziesięć lokalnych Oddziałów (Gdański, Lubelski, Łódzki, Małopolski, Olsztyński, Podkarpacki, Szczeciński, Warszawski, Wielkopolski i Wrocławski) mających swoje siedziby w ośrodkach akademickich prowadzących badania naukowe w dyscyplinie technologia żywności i żywienia oraz dziesięć sekcji tematycznych (Analizy Sensorycznej Żywności, Ekonomiczna, Chemii i Technologii Mleka, Chemii i Technologii Tłuszczów, Chemii i Technologii Zbóż, Młodej Kadry Naukowej, Probiotyki i Prebiotyki, Technologii Mięsa, Technologii Owoców i Warzyw oraz Technologii Węglowodanów). Jedenastym Oddziałem Towarzystwa jest Wydawnictwo Naukowe PTTŻ.

Członkami Towarzystwa są głównie pracownicy naukowi reprezentujący dyscyplinę naukową technologia żywności i żywienia, ale także osoby bezpośrednio związane z branżą spożywczą, absolwenci kierunków studiów związanych z technologią żywności oraz pokrewnych. Obecnie Towarzystwo liczy blisko 800 członków.

Działalność Towarzystwa obejmuje m.in. organizowanie kongresów, sympozjów, konferencji, wykładów i innych form upowszechniania nauki oraz prowadzenie działalności wydawniczej (czasopismo ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość).

PTTŻ realizuje swoje cele we współpracy z innymi podmiotami krajowymi i zagranicznymi. Jest organizacją stowarzyszoną z The European Federation of Food Science and Technology (EFFoST), The European Sensory Science Society (E3S), German Association of Food Technologists (GDL), The International Society for Gastronomic Sciences and Studies (ISGSS).