Z przyjemnością informujemy, że międzynarodowy projekt pt. „FOOD Quality in Digital Age”, przygotowany przez zespół pod kierownictwem dr hab. inż. Bartosza Sołowieja, prof. Uczelni, z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii we współpracy z partnerami z Czech, Serbii, Słowacji i Węgier otrzymał dofinansowanie Funduszu Wyszehradzkiego!

Celem projektu jest stymulowanie procesów transformacji cyfrowej w rolnictwie, w szczególności w obszarze produkcji żywności, w regionie krajów Grupy Wyszehradzkiej oraz Serbii. Konsorcjum projektowe, obejmujące Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Mendel University w Brnie (Czechy), Uniwersytet w Belgradzie (Serbia), Słowacki Uniwersytet Rolniczy w Nitrze oraz Węgierski Uniwersytet Rolnictwa i Nauk Przyrodniczych, zajmie się wspólnymi badaniami, wymianą wiedzy i umiejętności, a także popularyzacją cyfrowych metod oceny jakości żywności.

Projekt zapewni wsparcie regionalnemu sektorowi rolno-spożywczemu poprzez gromadzenie, udostępnianie i prezentację nowoczesnych metod oceny jakości produktów żywnościowych, umożliwiających precyzyjną produkcję, odpowiadającą na preferencje konsumentów i minimalizującą ilość odpadów żywnościowych.

Projekt “FOOD Quality in Digital Age” rozpocznie się już w lutym 2023 r. i potrwa 18 miesięcy.

Łączna kwota przyznanego dofinansowania wynosi 62 150 EUR (ponad 291 000 PLN).

Serdecznie gratulujemy sukcesu!

Projekt został opracowany przy wsparciu Biura Projektów Międzynarodowych – serdecznie zapraszamy do kontaktu i aplikowania w kolejnych edycjach konkursu ()!