„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – to słynne powiedzenie Hipokratesa wydaje się szczególnie aktualne w dzisiejszych czasach, kiedy coraz większy odsetek osób zmaga się z niezakaźnymi chorobami dietozależnymi.
Jednym z najistotniejszych problemów zdrowotnych współczesnego świata jest otyłość. Dane WHO wskazują, że na otyłość cierpi obecnie około miliard ludzi na świecie (650 milionów dorosłych, 340 milionów nastolatków i 39 milionów dzieci). W Europie 59% dorosłych i prawie jedno na troje dzieci (29% chłopców i 27% dziewcząt) ma nadwagę lub otyłość. Badania naukowe wskazują, że otyłość znacząco zwiększa ryzyko występowania wielu niezakaźnych chorób cywilizacyjnych w tym cukrzycy typu 2, nowotworów, chorób układu krążenia i przewlekłych chorób układu oddechowego (Piché i in. 2020; Moore i Shah, 2020; WHO REPORT, 2022).
Kolejnym istotnym problemem zdrowotnym jest cukrzyca. WHO określa ją mianem epidemii XXI wieku. Obecnie na cukrzycę choruje 537 mln osób (International Diabetes Federation; 2022), a w 2045 roku szacuje się, że liczba chorych wzrośnie do poziomu 783 mln. Rzeczywista liczba chorych może być nawet dwukrotnie większa, ponieważ co druga osoba chora nie jest zdiagnozowana. Średnio co 5 sekund na świecie z powodu cukrzycy i związanych z nią powikłań umiera jedna osoba (International Diabetes Federation; 2022). Szacuje się, że około 90-95% przypadków to cukrzyca typu 2, która w dużej mierze warunkowana jest czynnikami środowiskowymi takimi jak niewłaściwa dieta oraz niska aktywność fizyczna.
Kluczowe znaczenie w profilaktyce oraz leczeniu nadwagi, otyłości i cukrzycy ma odpowiednio zbilansowana dieta, której podstawę powinny stanowić produkty o niskim lub średnim IG (Augustin i in., 2015). Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem opisującym dynamikę hydrolizy i wchłaniania węglowodanów do krwioobiegu. Produkty cechujące się niskim IG (<55), zawierają węglowodany złożone, które ulegają powolnej hydrolizie i wchłanianiu. W wyniku ich trawienia glukoza stopniowo uwalniana jest do krwioobiegu, co pozwala kontrolować poposiłkowy wyrzut insuliny (Di Pede i in., 2021; Scazzina i in., 2016). Przez wiele lat diabetykom zalecano ograniczenie podaży węglowodanów w diecie. Obecnie, zgodnie z zaleceniami klinicznymi, dotyczącymi postępowania u chorych na cukrzycę Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD, 2021) zaleca podaż węglowodanów, umożliwiającą pokrycie 45-60% zapotrzebowania energetycznego organizmu, pod warunkiem wyboru produktów o niskim indeksie glikemicznym i zwiększonej zawartości błonnika.
Podstawowym źródłem węglowodanów w diecie człowieka są produkty zbożowe. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje makaron. Technologia jego produkcji oparta na tłoczeniu ciasta pod ciśnieniem sięgającym 10-13 MPa sprawia, że wytłoczony produkt ma zwartą strukturę, w której skrobia jest gęsto upakowana i szczelnie otoczona siatką glutenową. Dzięki temu makaron po ugotowaniu i spożyciu jest stosunkowo wolno trawiony, a glikemia poposiłkowa jest niższa niż po spożyciu np. tradycyjnego pieczywa pszennego (Papakonstantinou i in., 2022; Di Pede i in., 2021; Huang i in., 2017). Makaron stanowi idealną matrycę żywnościową do wzbogacania w komponenty wysokobłonnikowe i wysokobiałkowe, których dodatek może redukować IG produktu do poziomu nawet <40.
Pracownicy Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż we współpracy z Wytwórnią Makaronu Domowego POL-MAK S.A w Ludwinie, w ramach wspólnie realizowanego projektu, podjęli się opracowania receptury makaronu o bardzo niskim indeksie glikemicznym, który byłby produktem odpowiednim dla osób chorych na cukrzycę typu 1 i 2, z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej oraz osób z nadwagą i otyłością. Projekt był odpowiedzią na potrzeby rynku, na którym ciągle brakuje żywności o zdefiniowanym niskim lub średnim indeksie i ładunku glikemicznym, która mogłaby stanowić podstawę diety osób cierpiących na niezakaźne choroby dietozależne. Zapotrzebowanie na tego typu żywność jest duże i szacuje się, że w najbliższej perspektywie będzie stale wzrastać (Saeedi i in., 2017).
W ramach projektu na podstawie wyników badań składu chemicznego i właściwości fizycznych różnych surowców roślinnych opracowano wstępne, modelowe receptury makaronu. Następnie po przeprowadzeniu badań wybrano optymalne warianty recepturowe i opracowano założenia technologii produkcji makaronu. W skali półtechniki laboratoryjnej wyprodukowano 45 różnych wariantów recepturowych makaronów, które następnie poddano szczegółowym badaniom składu chemicznego, właściwości fizycznych oraz jakości kulinarnej i organoleptycznej. Na podstawie uzyskanych wyników badań wytypowano pięć najbardziej obiecujących produktów, które poddano badaniom IG in vivo. W finalnym etapie prac przetestowano wybrane receptury makaronu realizując badania pilotażowe w skali przemysłowej.
Fot. 1. Makaron o niskim IG w zestawieniu z tradycyjnymi makaronami pszennymi, dostępnymi na rynku.
W wyniku realizacji projektu opracowano innowacyjne receptury makaronu o bardzo niskim indeksie glikemicznym (IG<40%) i niskim ładunku glikemicznym (ŁG<10), wytworzone z semoliny durum z dodatkiem mąki z niskoalkaloidowych nasion łubinu, błonnika owsianego zasobnego w β-glukany oraz glutenu pszennego. Receptury produktu zostały objęte ochroną patentową w Polsce (PL239926) i zgłoszone do ochrony patentowej w Unii Europejskiej (EP3998871) i Stanach Zjednoczonych (US20220361535).
Opracowane produkty w stosunku do tradycyjnego makaronu pszennego wykonanego w 100% z semoliny durum cechują się znacznie mniejszą zawartością węglowodanów przyswajalnych przy jednocześnie większej zawartości białka i błonnika pokarmowego. 100 g ugotowanego makaronu dostarcza 149 kcal i zawiera 20 g węglowodanów przyswajalnych, 2,8 g tłuszczu, 7,8 g białka oraz 5,7 g błonnika.
W listopadzie 2022 roku WMD POL-MAK S.A. wdrożyła makarony o niskim IG (GI Pasta) do produkcji przemysłowej. Produkty są obecnie dostępne w sprzedaży w 4184 sklepach na terenie całej Polski, w tym m.in. sieciach sklepów ALDI, FRISCO, TOP MARKET, STOKROTKA, INTERMARCHE, KAUFLAND, SPOŁEM i innych. W ostatnim czasie makaron był prezentowany na największym w tym roku wydarzeniu branży spożywczej – Międzynarodowych Targach Anuga FoodTec (7-11 października 2023) w Niemczech, gdzie spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony wystawców i uczestników.
Fot. 2. Makaron o niskim IG.
Fot. 3. Stoisko WMD Pol-Mak S.A. na Międzynarodowych Targach Anuga FoodTec w Niemczech.
Literatura:
Źródła internetowe:
Tekst i zdjęcia: dr hab. Aldona Sobota, prof. UPL
Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii
Zakład Inżynierii i Technologii Zbóż
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
***
[Cykl „Poznaj świat nauki o żywności” to seria artykułów popularnonaukowych przygotowywanych przez naukowców z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie].
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Skromna 8
20-704 Lublin
tel. +48 81 462 33 74
+48 81 462 33 92
fax. +48 81 462 33 76