Lubelski Festiwal Nauki na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii

W dniach 16-20 września 2024 roku na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii realizowane są projekty w ramach XX edycji Lubelskiego Festiwalu Nauki.

Zapraszamy do udziału i rezerwacji wolnych terminów pod adresem https://www.festiwal.lublin.pl/

 

KOD

TYTUŁ PROJEKTU

DATA I GODZINA REALIZACJI

Poniedziałek – 16 września 2024 r.

UP046

Chodź pomaluj mój chleb!

16.09.2024 09:00

UP068

Czas przygotować idealne zdrowe śniadanie!

16.09.2024 09:00

UP157

Inheritance beyond DNA: secrets of epigenetics – ONLINE

16.09.2024 09:00

UP377

Skomponuj zdrową dietę, czyli prawidłowe żywienie w 5 krokach

16.09.2024 09:00

UP407

Tekstura serów

16.09.2024 09:00

UP072

Czekolada niejeden ma smak

16.09.2024 10:00

UP068

Czas przygotować idealne zdrowe śniadanie!

16.09.2024 11:00

UP076

Czy kanapka musi być nudna…?

16.09.2024 11:00

UP154

Indeks glikemiczny żywności – czy warto go poznać bliżej?

16.09.2024 11:00

UP377

Skomponuj zdrową dietę, czyli prawidłowe żywienie w 5 krokach

16.09.2024 11:00

UP379

Słodko-gorzka analiza

16.09.2024 12:00

UP479

Żywność kosmiczna

16.09.2024 12:00

UP277

Mózg na Talerzu: Sekrety Neurodietetyki dla Optymalnego Funkcjonowania – ONLINE

16.09.2024 13:00

UP412

To ci się upiecze!

16.09.2024 13:00

UP010

Alergeny w gastronomii. Jak informować klientów? – ONLINE

16.09.2024 14:00

UP450

Zakręcony jak precel

16.09.2024 15:00

Wtorek – 17 września 2024 r.

UP038

Bliskie spotkanie z reakcjami redoks

17.09.2024 09:00

UP129

Evolution of Lactic Acid Bacteria Genomes: How Microorganisms Adapt to Different Environments – ONLINE

17.09.2024 09:00

UP249

Makaronowe Szaleństwo – Zabawa kolorami w kuchni

17.09.2024 09:00

UP271

Mleko w czystej postaci, czyli badania zafałszowań w produkcie

17.09.2024 09:00

UP024

Bakterie, które leczą i żywią

17.09.2024 10:00

UP130

Fałszowanie żywności. Jak nie dać się oszukać?

17.09.2024 10:00

UP201

Koktajle dla serca

17.09.2024 10:00

UP287

Naukowe smakołyki: Zdrowe desery dla przedszkolaków

17.09.2024 10:00

UP304

Odkryj w sobie detektywa – zidentyfikuj nieznane – chromatografia bibułowa

17.09.2024 10:00

UP149

Grzyby lecznicze w akcji: Antyoksydanty w Twojej diecie – ONLINE

17.09.2024 11:00

UP207

Kolorowy Makaronowy Zawrót Głowy!

17.09.2024 11:00

UP271

Mleko w czystej postaci, czyli badania zafałszowań w produkcie

17.09.2024 11:00

UP317

Pestycydy w żywności

17.09.2024 11:00

UP478

Żywność ekologiczna i jej wpływ na zdrowie

17.09.2024 11:00

UP024

Bakterie, które leczą i żywią

17.09.2024 12:00

UP090

Czy żywność może być niebezpieczna?

17.09.2024 12:00

UP206

Kolorowo, zdrowo, molekularnie – czyli słów kilka o barwnikach roślinnych

17.09.2024 12:00

UP311

Owady jadalne – fakty i mity

17.09.2024 12:00

UP323

Po co nam dodatki do żywności?

17.09.2024 12:00

UP097

Desery bez cukru i glutenu

17.09.2024 13:00

UP225

Kreatywne Muffinki: Twórz, Dekoruj, Smakuj!

17.09.2024 13:00

UP024

Bakterie, które leczą i żywią

17.09.2024 14:00

Środa – 18 września 2024 r.

UP003

ABC miareczkowania

18.09.2024 09:00

UP081

 Czy te oczy mogą kłamać ? – czyli zmysły w ocenie jakości żywności

18.09.2024 09:00

UP203

Kolorowa mikrobiologia

18.09.2024 09:00

UP131

Fast Food – jak wpływa na nasze zdrowie?

18.09.2024 10:00

UP139

Gdzie się kryje cukier, czyli słodkie poszukiwania z Analitykami Żywności

18.09.2024 10:00

UP143

Głodówka przerywana

18.09.2024 10:00

UP200

Koktajle czyli pomysł na warzywa i owoce – warsztaty

18.09.2024 10:00

UP203

Kolorowa mikrobiologia

18.09.2024 10:00

UP238

Laboratorium młodego chemika

18.09.2024 10:00

UP282

Nadtlenek wodoru jako reaktywna forma tlenu

18.09.2024 10:00

UP287

Naukowe smakołyki: Zdrowe desery dla przedszkolaków

18.09.2024 10:00

UP292

No waste w mojej kuchni – pomysły na wykorzystanie resztek

18.09.2024 11:00

UP470

Zobacz swoje DNA!

18.09.2024 11:00

UP012

Analiza jakości żywności

18.09.2024 12:00

UP068

Czas przygotować idealne zdrowe śniadanie!

18.09.2024 12:00

UP451

Zanim na Frytki, Ketchup na Warsztat: Twoje Zdrowie, Twój Smak i Wybór

18.09.2024 12:00

UP467

Znaczenie oświetlenia w fotografii kulinarnej – ONLINE

18.09.2024 12:00

UP361

Roślinne lodożerki

18.09.2024 13:00

UP401

Tajemnice pieczywa – od historii po naukę – ONLINE

18.09.2024 13:00

UP429

Witamina C – fakty i mity

18.09.2024 13:00

UP400

Tajemnice Miodu: od kwiatu do słoika – rodzaje, odmiany i pułapki zafałszowań – ONLINE

18.09.2024 14:00

UP205

Kolorowe tajemnice twojego talerza – ONLINE

18.09.2024 15:00

UP361

Roślinne lodożerki

18.09.2024 15:00

Czwartek – 19 września 2024 r.

UP054

Co się dzieje z żywnością, gdy ją przechowujemy?

19.09.2024 10:00

UP059

Co wiecie o danych na etykiecie?

19.09.2024 10:00

UP067

Czary mary w kuchni

19.09.2024 10:00

UP168

Jak hodować mikroorganizmy w laboratorium?

19.09.2024 10:00

UP197

Klasa z kiełbasą

19.09.2024 10:00

UP240

Leczenie ziołami – na czym polega fitoterapia?

19.09.2024 10:00

UP247

Magiczne eksperymenty

19.09.2024 10:00

UP067

Czary mary w kuchni

19.09.2024 11:00

UP168

Jak hodować mikroorganizmy w laboratorium?

19.09.2024 11:00

UP054

Co się dzieje z żywnością, gdy ją przechowujemy?

19.09.2024 12:00

UP239

Laboratorium w głowie – wprowadzenie do analizy sensorycznej

19.09.2024 12:00

UP316

Peer mentoring, czyli koleżeńska wymiana wiedzy

19.09.2024 12:00

UP324

Podglądamy mikroby

19.09.2024 12:00

UP361

Roślinne lodożerki

19.09.2024 13:00

UP166

Jak działa elektrownia jądrowa i czy jest bezpieczna?

19.09.2024 14:00

Piątek – 20 września 2024 r.

UP357

Rola mikrobiom w naszym codziennym życiu – ONLINE

20.09.2024 08:00

UP126

Epigenetyka a jej znaczenie w rozwoju człowieka – ONLINE

20.09.2024 09:00

UP381

Smoothie, czyli zdrowa przyszłość – warsztaty

20.09.2024 09:00

UP104

Dlaczego żywność ciemnieje? Stop brązowieniu enzymatycznemu – czyli jak zahamować aktywność oksydazy polifenolowej i peroksydazy.

20.09.2024 10:00

UP146

Groch z kapustą czyli nasiona strączkowe w kuchniach świata

20.09.2024 10:00

UP154

Indeks glikemiczny żywności – czy warto go poznać bliżej?

20.09.2024 10:00

UP325

Podstawy dietetyki, czyli jak zdrowo się odżywiać i jak planować swój jadłospis

20.09.2024 10:00

UP040

Bubble tea, czyli jak urozmaicić smak herbaty – warsztaty

20.09.2024 11:00

UP154

Indeks glikemiczny żywności – czy warto go poznać bliżej?

20.09.2024 13:00

UP166

Jak działa elektrownia jądrowa i czy jest bezpieczna?

20.09.2024 14:00