Konkurs kulinarny dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii

28 listopada 2024 r. odbył się finał konkursu kulinarnego, który był zorganizowany dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii w ramach Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”, który promuje tradycyjną kuchnię Lublina i regionu.

konkurs kulinarnyFestiwal rozpoczął się 3 listopada, zakończy ostatniego dnia miesiąca. Jest to już III edycja tego miejskiego wydarzenia, a tematem przewodnim jest w tym roku miód.

konkurs kulinarnyPodczas Festiwalu „Kuchnia Inspiracji” kilkanaście lubelskich restauracji do swojego menu wprowadziło potrawy, których istotnym składnikiem był właśnie wspomniany miód, często powstały dania nietypowe, zaskakujące. Ponadto odbywały się warsztaty kulinarne oraz spacery z Przewodnikami Inspiracji wiodące śladem lubelskich smaków, a także tematyczne targi, podczas których uczestnicy mogli nabyć lokalne produkty i wyroby.

konkurs kulinarnyPodobnie jak w roku ubiegłym, jednym z wydarzeń festiwalowych był konkurs kulinarny dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, który odbył się wczoraj. Dziesięciu studentów zakwalifikowanych do finału rywalizowało w przygotowywaniu dań, których znaczącym składnikiem był motyw przewodni wydarzenia, czyli miód. Podczas konkursu przygotowano dania zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej takie jak: ziołowa Kaczka “z Białego Sadu” z miodową rzodkwią i przysmakiem niedźwiedzim, pieczona pierś z kaczki z glazurą miodowo-pomarańczową, puree z selera i sałatką z marynowanej marchwi, wątróbka w złotej okrasie, polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym, nugettsy z kurczaka miodowo-chilli z sałatką z rukoli, karmelizowanej gruszki i orzechów, pieczony łosoś w cytrynach, zawijasy lubelskie z twarogiem, kaszą gryczaną, miodem fasolowym, cytryną i ziemią miętową, zserbo bez cukru i glutenu, jabłkowa delicja oraz wariacja na temat szarlotki.

konkurs kulinarny
Zmagania uczestników oceniło jury składające się z doświadczonych szefów kuchni z lubelskich restauracji (Legendy Miasta, Perłowa Pijalnia Piwa), przedstawicieli Urzędu Miasta Lublin z Biura Rozwoju Turystyki oraz Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii. Wszystkie potrawy prezentowały się wyśmienicie, a smakowały jeszcze lepiej. Autorzy dań zostali docenieni za swój kunszt kucharski, natomiast trójka z nich znalazła się na podium zdobywając kolejno:

I miejsce: Mikołaj Ociesa – polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym
II miejsce: Danylo Horodiichiuk – zawijasy lubelskie z twarogiem, kaszą gryczaną, miodem fasolowym, cytryną i ziemią miętową
III miejsce: Jakub Murat – wariacja na temat szarlotki

Pozostali uczestnicy: Jakub Iskra, Jakub Nizio, Michalina Kwiatkowska, Jakub Pustułka, Karolina Wnuk, Magda Pastusiak, Emilia Potasiewicz.

Wszyscy Uczestnicy otrzymali nagrody od: Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, UM Lublin oraz Stowarzyszenia Anthill, a laureaci z podium również nagrody rzeczowe. Do gratulacji dla finalistów przyłączyły się również władze Wydziału, które w tym dniu reprezentowała Pani Prodziekan – prof. dr hab. Urszula Pankiewicz.

Szczegóły dotyczące Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”, program wydarzeń oraz menu partnerów – są dostępne na stronie internetowej.

Organizatorem tego kulinarnego wydarzenia jest Urząd Miasta Lublin, a Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – jedyną partnerską uczelnią. Przedstawicielem z ramienia UP w Lublinie w tym zakresie jest dr inż. Monika Michalak-Majewska. W tym roku do organizacji dołączyło stowarzyszenie Anthill.

Zdjęcia: mgr Oliwia Gut / DRiP
Galeria
Zobacz