Konkurs kulinarny dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii
W miniony piątek (24 listopada) odbył się finał konkursu kulinarnego, który zorganizowany był dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii w ramach Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”, który promuje tradycyjną kuchnię Lublina i regionu. Organizatorem tego kulinarnego wydarzenia jest Urząd Miasta Lublin, a Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – jedyną partnerską uczelnią. Festiwal rozpoczął się 3 listopada, zakończy ostatniego dnia miesiąca. Jest to już II edycja tego miejskiego wydarzenia, a tematem przewodnim jest w tym roku burak.
Podczas Festiwalu „Kuchnia Inspiracji” kilkanaście lubelskich restauracji do swojego menu wprowadziło potrawy, których istotnym składnikiem było właśnie wspomniane warzywo, często powstały dania nietypowe, zaskakujące. Ponadto odbywały się warsztaty kulinarne oraz spacery z Przewodnikami Inspiracji wiodące śladem lubelskich smaków, a także tematyczne targi, podczas których uczestnicy mogli nabyć lokalne produkty i wyroby.
Nowością tegorocznej edycji był właśnie konkurs kulinarny dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, zaplanowany na ostatni tydzień Festiwalu – na 24 listopada, kiedy obchodzony jest za Światowy Dzień Buraka. Dziesięciu studentów zakwalifikowanych do finału rywalizowało w przygotowywaniu dań, których znaczącym składnikiem był motyw przewodni wydarzenia, czyli burak. Podczas konkursu przygotowano dania zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej, takie jak: sernik, muffinki, brownie, burgery, pierogi, makaron, balotyna, wellington oraz danie z kaczką i atrakcyjnymi dodatkami.
Zmagania uczestników oceniło jury składające się z doświadczonych szefów kuchni z lubelskich restauracji (Legendy Miasta, Perłowa Pijalnie Piwa, Kulturalna), przedstawicieli Urzędu Miasta Lublin z Biura Rozwoju Turystyki oraz naszego Wydziału (dr inż. Monika Michalak-Majewska, dr inż. Maciej Nastaj, mgr inż. Patryk Siczek).
Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez Urząd Miasta Lublin, a pozostali – nagrody pocieszenia z symbolami naszego miasta oraz Uniwersytetu Przyrodniczego, które wręczyła Pani Prorektor ds. Studenckich i Dydaktyki – dr hab. Urszula Kosior-Korzeczka, prof. uczelni. Do gratulacji dla finalistów przyłączyły się również władze naszego Wydziału: dziekan – prof. dr hab. Waldemar Gustaw oraz prodziekan ds. studenckich i dydaktyki – dr hab. inż. Karolina Wójciak, prof. uczelni.
Informacje na temat konkursu kulinarnego oraz relacje fotograficzne dostępne są w mediach społecznościowych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz Pracowni Gastronomicznej.
Szczegóły dotyczące Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”, program wydarzeń oraz menu partnerów – na stronie www.kuchniainspiracji.lublin.eu.
Wyniki konkursu:
1. miejsce: Joanna Wanicka
2. miejsce: Mikołaj Ociesa
3. miejsce: Grzegorz Królik
Pozostali uczestnicy: Angelika Klimek, Magda Pastusiak, Natalia Kamińska, Patrycja Kozdroń, Jakub Murat, Antonina Przepiórka, Jakub Nizio
Tekst: Monika Michalak-Majewska
Foto: Wojciech Radzki, Urząd Miasta Lublin, Monika Michalak-Majewska