Nazwisko panieńskie: Domań |
Jakie jest Twoje najlepsze wspomnienie z czasów studiów?
Wiedza zdobyta podczas studiów na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka oraz dietetyka, bardzo przydała mi się w pracy zawodowej i życiu osobistym. Szczególnie lubiłam praktyczne ćwiczenia dotyczące produkcji różnych rodzajów żywności oraz ćwiczenia z mikrobiologii żywności. Szeroka tematyka prowadzonych wykładów pozwoliła mi wybrać dziedzinę – biotechnologię, która najbardziej mi odpowiadała. Większość wykładowców prowadziła zajęcia interesująco, dlatego czas spędzony na studiach uważam za ciekawy i dobrze wykorzystany.
Jak zdobyte wykształcenie pomogło Ci w rozwoju zawodowym?
Zdobyta na studiach wiedza była ważną bazą do dalszego kształcenia i rozwoju zawodowego. Szeroki zakres informacji i nabyte umiejętności pozwalają mi swobodnie poruszać się w zakresie produkcji żywności funkcjonalnej powstałej z udziałem probiotycznych bakterii fermentacji mlekowej, badać jej właściwości zdrowotne, technologiczne, mikrobiologiczne i dietetyczne.
Na czym polega Twoja obecna praca?
Obecnie zajmuję się pracą naukowo-dydaktyczną w obszarze biotechnologii żywności, mikrobiologii żywności i dietetyki. Praca sprawia mi ogromną radość, kiedy studenci na ćwiczeniach z biotechnologii wytwarzają zupełnie nowe i prozdrowotne produkty fermentowane, których nie ma jeszcze na rynku konsumenckim. Na dietetyce dzielę się wiedzą o niezwykłych wartościach odżywczych, dietetycznych i mikrobiologicznych tej żywności. Uczę też jak wytwarzać klasyczne produkty fermentowane powstałe z udziałem mikroorganizmów np.: jogurty, sery, witaminy, aminokwasy, enzymy, drożdże piekarskie, etanol, piwo, wino, cydr, podpiwek czy kwas chlebowy.
Jakie masz wskazówki dla absolwentów naszego Wydziału rozpoczynających pracę zawodową?
Bardzo zachęcam do kontaktu z wykładowcami z naszego Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Zawsze odpowiadają na pytania, jeśli chcecie się skonsultować w ramach waszej pracy, („kto pyta nie błądzi”). Zapraszam również wasze firmy/ zakłady pracy do współpracy w ramach projektów, promocji czy profilaktyki żywieniowej. Praca w zakresie produkcji żywności, badań laboratoryjnych żywności, gastronomii, profilaktyki żywieniowej jest potrzebna, ponieważ żywność jest niezbędna do życia człowieka. Dlatego znalezienie wymarzonej pracy w swoim zawodzie jest tylko kwestą czasu i konsekwencji w dążeniu do wyznaczonego celu.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Skromna 8
20-704 Lublin
tel. +48 81 462 33 74
+48 81 462 33 92
fax. +48 81 462 33 76