Klub absolwenta: dr Monika Pytka

Nazwisko panieńskie: Domań
Ukończony kierunek studiów: 1996
Typ studiów: magisterskie
W latach: od 1991 do 1996
Nr dyplomu ukończenia studiów: n/a
Obecne stanowisko pracy: adiunkt naukowo-dydaktyczny
Miejsce pracy: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Jakie jest Twoje najlepsze wspomnienie z czasów studiów?

Wiedza zdobyta podczas studiów na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka oraz dietetyka, bardzo przydała mi się w pracy zawodowej i życiu osobistym. Szczególnie lubiłam praktyczne ćwiczenia dotyczące produkcji różnych rodzajów żywności oraz ćwiczenia z mikrobiologii żywności. Szeroka tematyka prowadzonych wykładów pozwoliła mi wybrać dziedzinę – biotechnologię, która najbardziej mi odpowiadała. Większość wykładowców prowadziła zajęcia interesująco, dlatego czas spędzony na studiach uważam za ciekawy i dobrze wykorzystany.

Jak zdobyte wykształcenie pomogło Ci w rozwoju zawodowym?

Zdobyta na studiach wiedza była ważną bazą do dalszego kształcenia i rozwoju zawodowego. Szeroki zakres informacji i nabyte umiejętności pozwalają mi swobodnie poruszać się w zakresie produkcji żywności funkcjonalnej powstałej z udziałem probiotycznych bakterii fermentacji mlekowej, badać jej właściwości zdrowotne, technologiczne, mikrobiologiczne i dietetyczne.

Na czym polega Twoja obecna praca?

Obecnie zajmuję się pracą naukowo-dydaktyczną w obszarze biotechnologii żywności, mikrobiologii żywności i dietetyki. Praca sprawia mi ogromną radość, kiedy studenci na ćwiczeniach z biotechnologii wytwarzają zupełnie nowe i prozdrowotne produkty fermentowane, których nie ma jeszcze na rynku konsumenckim. Na dietetyce dzielę się wiedzą o niezwykłych wartościach odżywczych, dietetycznych i mikrobiologicznych tej żywności. Uczę też jak wytwarzać klasyczne produkty fermentowane powstałe z udziałem mikroorganizmów np.: jogurty, sery, witaminy, aminokwasy, enzymy, drożdże piekarskie, etanol, piwo, wino, cydr, podpiwek czy kwas chlebowy.

Jakie masz wskazówki dla absolwentów naszego Wydziału rozpoczynających pracę zawodową?

Bardzo zachęcam do kontaktu z wykładowcami z naszego Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Zawsze odpowiadają na pytania, jeśli chcecie się skonsultować w ramach waszej pracy, („kto pyta nie błądzi”). Zapraszam również wasze firmy/ zakłady pracy do współpracy w ramach projektów, promocji czy profilaktyki żywieniowej. Praca w zakresie produkcji żywności, badań laboratoryjnych żywności, gastronomii, profilaktyki żywieniowej jest potrzebna, ponieważ żywność jest niezbędna do życia człowieka. Dlatego znalezienie wymarzonej pracy w swoim zawodzie jest tylko kwestą czasu i konsekwencji w dążeniu do wyznaczonego celu.

Dane do kontaktu: