Rektor i Senat Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
mają zaszczyt zaprosić na

Uroczystość Jubileuszu 30-lecia Oddziału Lubelskiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz nadania tytułu Honorowego Profesora Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prof. dr. hab. Danucie Kołożyn-Krajewskiej

25 października 2022r., godz. 11:00 Centrum Kongresowe
Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie ul. Akademicka 15

Program uroczystości

Hymn Państwowy
*
Wystąpienie JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
prof. dr hab. Krzysztofa Kowalczyka
*
Jubileusz 30-lecia Oddziału Lubelskiego
Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
*
Wręczenie tytułu honorowego profesora
Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
prof. dr hab. Danucie Kołożyn-Krajewskiej
*
Laudacja
prof. dr hab. Joanny Stadnik
*
Uroczyste wręczenie tytułu honorowego profesora
*
Gaude Mater Polonia
*
Wykład honorowego profesora
Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
prof. dr hab. Danuty Kołożyn-Krajewskiej
,,Jedenaste: nie marnuj żywności”
*
Wręczenie dyplomów ukończenia studiów
*
Wręczenie dyplomów wyróżniającego się absolwenta,
nagród i wyróżnień
*
Gaudeamus Igitur
***

Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska urodziła się 10 września 1954 roku w Warszawie. Jest absolwentką XXXIII Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Warszawie. Studiowała na Wydziale Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

W początkowym etapie działalność naukowa Pani Profesor skoncentrowała się na aspektach jakości i przetwórstwa mięsa, w tym mechanicznie odkostnionego, a następnie technologii produkcji tłuszczów stołowych łączących tłuszcz mleczny z tłuszczem pochodzenia roślinnego. Dalsze jej badania naukowe dotyczyły nowatorskiego podejścia do mikrobiologii żywności, tzn. próby opracowania mikrobiologicznych modeli prognostycznych, co było podstawą rozprawy habilitacyjnej pt. „Studium zapewnienia jakości żywności w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego na przykładzie wybranych produktów mięsnych”.

Główne zainteresowania badawcze Pani Profesor, to: prognozowanie mikrobiologiczne jako metoda oceny ryzyka mikrobiologicznego żywności; zastosowanie bakterii probiotycznych do wytwarzania nowych, funkcjonalnych produktów żywnościowych, przeciwdziałanie stratom i marnotrawieniu żywności, zarządzanie bezpieczeństwem i jakością produkcji żywności w Polsce. Pani Profesor, była partnerem w projektach Leonardo da Vinci, Concerted Action, Flair Flow Europe, projektach PHARE oraz recenzentem oceniającym projekty w 6 i 7 Programie Ramowym, NCBiR i NCN. W latach 2001-2003 pełniła funkcję Lidera Sieci Krajowej w projekcie FLAIR FLOW EUROPE IV (5. Program Ramowy UE), w którym partnerem było Polskie Towarzystwo Technologów Żywności.

Efektem działalności naukowej Pani Profesor jest autorstwo lub współautorstwo, ponad 600 prac naukowych, popularno-naukowych, podręczników akademickich (Higiena produkcji żywności), podręczników dla uczniów szkół średnich i książek. Pani Profesor, jest także wykładowcą, konsultantem i auditorem systemów GHP/GMP i HACCP w zakładach przemysłu spożywczego i, wraz z Profesorem Tadeuszem Sikorą, autorką pierwszych w  Polsce książek nt. HACCP i zarządzania bezpieczeństwem żywności.