8 maja 2024 roku na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii odbyło się wydarzenie pn. “International Day”, które miało na celu integrację studentów krajowych oraz przyjeżdżających do nas z zagranicy.

Studenci pozują do zdjęciaTego dnia studenci z Koła Naukowego Analityków Żywności we współpracy z Fundacją Teatr Wschodni przygotowali warsztaty gastronomiczne, które stanowiły część projektu “World on The Plate”. Jakub Murat, Wiktoria Dąbek oraz Piotr Kwiatkowski zaprezentowali nowe oblicze polskiej sztuki kulinarnej tworząc warsztaty wraz ze studentami z Finlandii, Jordanii oraz Libanu. Podczas międzynarodowego spotkania studenci na nowo zdefiniowali dobrze znane polskie potrawy, prezentując tradycję w nowatorskim wydaniu. Pierogi z dorszem, nutą mięty i sosem z Lubelskiego cydru oraz drożdżówki były nie tylko posiłkiem, ale również podjęzykowym sposobem komunikacji oraz integracji wielu narodowości w jednej kuchni. Szacunek, tolerancja i otwartość na wyjątkowość drugiego człowieka – te wszystkie wartości celebrowaliśmy przy wspólnym stole.

Studenci lepią pierogiNad przebiegiem warsztatów gastronomicznych czuwały: dr inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk, dr inż. Ewelina Zielińska, mgr Kinga Karpińska-Milczarek oraz przedstawiciel Teatru Wschodniego Michał Iwaniuk.

studenci grają w gręW drugiej części obchodów International Day nasi goście zostali zaproszeni przez studentów Wydziału Michalinę Kwiatkowską, Katarzynę Kaszycę, Julię Dmowską, Małgorzatę Golubiewską, Szymona Kulińskiego i Huberta Kuleszę do stref koleżeńskich, gdzie toczyły się inspirujące rozmowy i słychać było śmiech dobrej zabawy. Młodzież została zapoznana z legendami związanymi z miastem oraz historią lubelskich koziołków, aby następnie rozpocząć ich poszukiwania (a te dobrze się ukryły!). Nasi goście próbowali także nowych smaków – lubelskiego cebularza oraz przekąsek i słodkości produkowanych w Lublinie. Czas umilały różnego typu gry mające na celu przybliżyć nasze regionalne i polskie symbole. Chętnym namalowano na twarzy kolorowe wzory ludowe.

stoisko z jedzeniemWydarzenie w strefach koleżeńskich koordynowała dr inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk, a zostało ono zorganizowane przy wsparciu finansowym Gminy Lublin, w ramach Programu Lublin Akademicki.

Zdjęcia: Archiwum Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii