Informacje o zakończeniu projektu “Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę – II Edycja”

Od października 2024 r. do końca lipca 2025 r. na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie realizowany był projekt „Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę – II edycja” złożony przez dr inż. Monikę Michalak-Majewską w kolejnej edycji konkursu „Społeczna odpowiedzialność nauki”. Projekt uzyskał dofinansowanie Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w pełnej wnioskowanej kwocie (blisko 180 tys. zł) i był objęty patronatem honorowym JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie.

 

Celem projektu było wsparcie merytoryczne i praktyczne osób, które produkują lub planują rozpocząć rzemieślniczą produkcję żywności i/lub kosmetyków w oparciu o surowce tradycyjne, regionalne oraz ekologiczne, również w celu wprowadzania ich do obrotu rynkowego.

 

Uroczystego wręczenia certyfikatów i materiałów projektowych dokonał JM Rektor prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk, Dziekan Wydziału – prof. dr hab. Waldemar Gustaw oraz kierownik projektu – dr inż. Monika Michalak-Majewska.

 

Na zakończenie Uczestnicy usłyszeli słowa gratulacji, zastosowania zdobytej wiedzy i umiejętności w praktyce oraz wytrwałości w rzemieślniczej produkcji oraz sprzedaży takiej żywności i kosmetyków.

 

Relacje z zajęć dostępne są w mediach społecznościowych Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz Pracowni Gastronomicznej.

 

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach programu „Społeczna odpowiedzialność nauki II”

GRAFIKA