Rada Ekspertów i Interesariuszy Zewnętrznych utworzona przy Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie ma charakter organu doradczo-opiniodawczego. Jej utworzenie stanowi kontynuację działań realizowanych przez poszczególne jednostki Wydziału, a w skład wchodzą reprezentanci branży spożywczej, biotechnologicznej, gastronomicznej oraz poradnictwa dietetycznego.
Zadania Rady obejmują:
- opiniowanie, dostosowywanie oraz rekomendowanie programów kształcenia, programów studiów i założonych efektów uczenia się na poszczególnych kierunkach studiów, w tym studiów podyplomowych do potrzeb rynku pracy i oczekiwań otoczenia społecznego (dostosowanie treści programowych do wymagań pracodawców i rynku pracy, uruchamianiem kierunków i specjalności pod konkretne zapotrzebowania pracodawców),
- współudział w realizacji badań (również w zakresie tematyki prac magisterskich) oraz możliwość dofinansowania ze źródeł zewnętrznych,
- współorganizowanie projektów o charakterze edukacyjnym i popularyzatorskim,
- współorganizowanie na Wydziale targów praktyk, staży i pracy, udzielanie wsparcia Wydziałowi w celu umożliwiania studentom odbywania wysokiej jakości praktyk zawodowych,
- wspieranie inicjatyw, wydarzeń organizowanych przez Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii,
- nawiązywanie indywidualnych form współpracy z poszczególnymi kierunkami studiów.