24 stycznia 2025 r. ukazał się e-book kulinarny, w którym znajdują się inspirowane miodem przepisy studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Studenci rywalizowali w finale konkursu kulinarnego, który odbył w ramach Festiwalu Kuchnia Inspiracji 2024. Przygotowali dania kuchni regionalnej lub inspirowane lokalnymi smakami, z udziałem motywu przewodniego tej edycji festiwalu, czyli miodu. Podlegały one ocenie jury, w którym zasiedli pracownicy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz szefowie kuchni lubelskich Miejsc Inspiracji – Łukasz Oroń z Restauracji Legendy Miasta oraz Łukasz Porowski z Perłowej Pijalni Piwa.
Podczas konkursu przygotowano dania zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej, takie jak: ziołowa Kaczka “z Białego Sadu” z miodową rzodkwią i przysmakiem niedźwiedzim, pieczona pierś z kaczki z glazurą miodowo-pomarańczową, puree z selera i sałatką z marynowanej marchwi, wątróbka w złotej okrasie, polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym, nugettsy z kurczaka miodowo-chilli z sałatką z rukoli, karmelizowanej gruszki i orzechów, pieczony łosoś w cytrynach, zawijasy lubelskie z twarogiem, kaszą gryczaną, miodem fasolowym, cytryną i ziemią miętową, zserbo bez cukru i glutenu, jabłkową delicja oraz wariacja na temat szarlotki.
Informacje na temat konkursu kulinarnego oraz relacje fotograficzne dostępne są w mediach społecznościowych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz Pracowni Gastronomicznej. Koordynatorem niniejszego wydarzenia ze strony Wydziału była dr inż. Monika Michalak-Majewska.
Informacje dostępne są na poniższych stronach:
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Skromna 8
20-704 Lublin
tel. +48 81 462 33 74
+48 81 462 33 92
fax. +48 81 462 33 76