E-book kulinarny z przepisami naszych studentów

24 stycznia 2025 r. ukazał się e-book kulinarny, w którym znajdują się inspirowane miodem przepisy studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Studenci rywalizowali w finale konkursu kulinarnego, który odbył w ramach Festiwalu Kuchnia Inspiracji 2024. Przygotowali dania kuchni regionalnej lub inspirowane lokalnymi smakami, z udziałem motywu przewodniego tej edycji festiwalu, czyli miodu. Podlegały one ocenie jury, w którym zasiedli pracownicy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz szefowie kuchni lubelskich Miejsc Inspiracji – Łukasz Oroń z Restauracji Legendy Miasta oraz Łukasz Porowski z Perłowej Pijalni Piwa.

Podczas konkursu przygotowano dania zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej, takie jak: ziołowa Kaczka “z Białego Sadu” z miodową rzodkwią i przysmakiem niedźwiedzim, pieczona pierś z kaczki z glazurą miodowo-pomarańczową, puree z selera i sałatką z marynowanej marchwi, wątróbka w złotej okrasie, polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym, nugettsy z kurczaka miodowo-chilli z sałatką z rukoli, karmelizowanej gruszki i orzechów, pieczony łosoś w cytrynach, zawijasy lubelskie z twarogiem, kaszą gryczaną, miodem fasolowym, cytryną i ziemią miętową, zserbo bez cukru i glutenu, jabłkową delicja oraz wariacja na temat szarlotki.

Informacje na temat konkursu kulinarnego oraz relacje fotograficzne dostępne są w mediach społecznościowych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz Pracowni Gastronomicznej. Koordynatorem niniejszego wydarzenia ze strony Wydziału była dr inż. Monika Michalak-Majewska.

Informacje dostępne są na poniższych stronach:

 

Tekst: Monika Michalak-Majewska – koordynator wydarzenia ze strony wydziału
e-book kulinarny naszych studentów
Zobacz