Miło nam poinformować, że dr hab. inż. Małgorzata Karwowska, prof. uczelni oraz prof. dr hab. Joanna Stadnik z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii zostały powołane na redaktorki gościnne w czasopiśmie „Frontiers in Microbiology”. Aktualny IF czasopisma wynosi 5,640, 100 pkt MEiN.

Tematem numeru specjalnego jest “Aminobiogenic Potential of Fermented Food Microbiota”. Problematyka dotyczy możliwości występowania amin biogennych w żywności fermentowanej, których spożycie stanowi znaczne ryzyko toksykologiczne dla zdrowia konsumentów. Tematyka numeru obejmuje również wpływ różnych czynników (pH, temperatura, stężenie soli) na zdolność mikroflory produktów fermentowanych do tworzenia amin biogennych.

Szczegółowe informacje są dostępne pod linkiem:

Frontiers in Microbiology
Zobacz

Serdecznie gratulujemy!