Badania aplikacyjne na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii

Zakład Inżynierii i Technologii Zbóż, pod kierunkiem dr hab. inż. Aldony Soboty prof. uczelni prowadzi badania aplikacyjne we współpracy z WMD POL-MAK S.A. Efektem tych badań są nowe linie makaronów, wdrożone do produkcji i dostępne na półkach sklepowych w  Polsce i za granicą, m.in. w Wielkiej Brytanii, Japonii, Norwegii oraz na Węgrzech. Beneficjentem współpracy są przede wszystkim konsumenci, którzy mają możliwość zakupu produktów cechujących się najwyższą jakością kulinarną, sensoryczną i żywieniową. Wśród opracowanych makaronów są m.in. wyroby pełnoziarniste „SUPER ZIARNA”, wzbogacone dodatkiem mąki z amarantusa i jęczmienia (w kształcie gigli) oraz mąki jaglanej i lnianej (w kształcie rurek). Z kolei linia makaronów „TAK JAK LUBIĘ” to makarony jajeczne, których receptura oparta jest o odpowiednio skomponowaną mieszankę semoliny durum i mąki makaronowej zwyczajnej. Odpowiedzią na potrzeby konsumentów, a przede wszystkim osób cierpiących na cukrzycę oraz zmagających się z nadwagą i otyłością jest „MAKARON DLA DIABETYKÓW”. Ten funkcjonalny produkt, smakiem, konsystencją i wyglądem przypomina tradycyjny makaron, ale jego przewagą jest obniżony indeks glikemiczny (IG) i niższy ładunek glikemiczny (IG<40%; ŁG<10%). W najbliższym czasie firma POL-MAK S.A. planuje wdrożenie tego wyrobu do produkcji.