2020
Zakład Inżynierii i Technologii Zbóż, pod kierunkiem dr hab. inż. Aldony Soboty prof. uczelni prowadzi badania aplikacyjne we współpracy z WMD POL-MAK S.A. Efektem tych badań są nowe linie makaronów, wdrożone do produkcji i dostępne na półkach sklepowych w Polsce i za granicą, m.in. w Wielkiej Brytanii, Japonii, Norwegii oraz na Węgrzech. Beneficjentem współpracy są przede wszystkim konsumenci, którzy mają możliwość zakupu produktów cechujących się najwyższą jakością kulinarną, sensoryczną i żywieniową. Wśród opracowanych makaronów są m.in. wyroby pełnoziarniste “SUPER ZIARNA”, wzbogacone dodatkiem mąki z amarantusa i jęczmienia (w kształcie gigli) oraz mąki jaglanej i lnianej (w kształcie rurek). Z kolei linia makaronów “TAK JAK LUBIĘ” to makarony jajeczne, których receptura oparta jest o odpowiednio skomponowaną mieszankę semoliny durum i mąki makaronowej zwyczajnej. Odpowiedzią na potrzeby konsumentów, a przede wszystkim osób cierpiących na cukrzycę oraz zmagających się z nadwagą i otyłością jest “MAKARON DLA DIABETYKÓW”. Ten funkcjonalny produkt, smakiem, konsystencją i wyglądem przypomina tradycyjny makaron, ale jego przewagą jest obniżony indeks glikemiczny (IG) i niższy ładunek glikemiczny (IG<40%; ŁG<10%). W najbliższym czasie firma POL-MAK S.A. planuje wdrożenie tego wyrobu do produkcji.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Skromna 8
20-704 Lublin
tel. +48 81 462 33 74
+48 81 462 33 92
fax. +48 81 462 33 76