Zajęcia dla uczniów technikum
W zajęciach zorganizowanych przez pracowników Katedry Chemii przeprowadzonych 09 lutego 2017 roku uczestniczyli uczniowie klas gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej. Tematem warsztatów laboratoryjnych była „Chemia świątecznego stołu” prowadzona przez dr Jadwigę Stachowicz. Początkowo młodzież została wprowadzona w kolorowy świat reakcji chemicznych zachodzących między składnikami żywności. W dalszej części zajęć laboratoryjnych uczniowie samodzielnie wykonywali doświadczenia chemiczne. Młodzież miała okazję analizować zawartość cukrów w napojach coca-cola, coca-cola light oraz w miodzie. Uczniowie oznaczali również kwasowość różnych potraw m.in.: śledzi w zalewie octowej. Uczniowie po raz pierwszy zetknęli się z pewnymi technikami stosowanymi w laboratorium chemicznym. Młodzież, dzięki warsztatom, z pewnością wzbogaciła swoją wiedzę, nabrała doświadczenia a być może przełamała również niechęć do chemii jako nauki trudnej i niezrozumiałej.