„ABC zdrowego żywienia” na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

 

 

Na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w dniach 11-16 czerwca 2016 roku odbyły się warsztaty w ramach ogólnopolskiego projektu „ABC zdrowego żywienia”. W zajęciach uczestniczyły dzieci w wieku 10 – 14 lat. Dzieci były podzielone na siedem kilkunastoosobowych grup; większość stanowili uczniowie piątych klas lubelskich szkół podstawowych nr 3 i 31. Jedną z grup stanowiły dzieci z domów dziecka im. Ewy Szerlburg-Zarębiny i Pogodny dom. Warsztaty poprowadzono w trzech blokach tematycznych. Za blok sensoryczno-konsumencki odpowiedzialna była dr Monika Sujka przy współpracy dr hab. Urszuli Pankiewicz, zajęcia w ramach bloku żywieniowo-dietetycznego poprowadziła dr Małgorzata Kostecka, blokiem higieniczno-kulinarnym kierowały dr Monika Kordowska-Wiater i dr Bożena Sosnowska przy współpracy dr Ewy Baranowskiej-Wójcik, mgr inż. Agnieszki Glibowskiej i mgr inż. Anny Wlazły. Każdy blok trwał trzy godziny i obejmował oprócz krótkiego wykładu wiele zajęć praktycznych. W trakcie warsztatów dzieci chętnie pracowały i wykonywały wszystkie proponowane czynności. Zajęcia przebiegły sprawnie i dzieci mogły zdobyć wiele nowych doświadczeń oraz poszerzyć swoją wiedzę z zakresu żywienia, gastronomii i higieny. Na koniec, po uroczystym obiedzie przygotowanym w ramach części kulinarnej koordynator projektu na Wydziale dr hab. Paweł Glibowski wręczył wszystkim uczestnikom dyplomy i drobne upominki przygotowane przez dyrektora lokalnego Carrefoura pana mgr. Krzysztofa Pastuszaka.  Dzieci wychodziły z zajęć bardzo zadowolone.