ABC zdrowego żywienia – relacja

 

W dniach 22-25 września 2015 w budynku Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii odbyły się warsztaty w ramach ogólnopolskiego projektu „ABC zdrowego żywienia” koordynowanego przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W zajęciach uczestniczyły osoby w wieku 65+. Na zajęcia zgłosiły się wyłącznie panie, które zostały podzielone na trzy grupy. Zajęcia prowadzone były przez pracowników Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii. Warsztaty poprowadzono w pięciu blokach tematycznych. Za blok sensoryczny odpowiedzialna była dr Monika Sujka przy współpracy dr hab. Urszuli Pankiewicz, zajęcia w ramach bloku żywieniowego i dietetycznego poprowadziła dr Emilia Sykut-Domańska, blokiem higienicznym kierowała dr Monika Kordowska-Wiater przy współpracy mgr inż. Agnieszki Glibowskiej, zaś za blok kulinarny odpowiedzialna była dr Bożena Sosnowska we współpracy z dr Kamilą Borowiec i mgr Anną Wlazły. Każdy blok trwał trzy godziny i obejmował oprócz krótkiego wykładu wiele zajęć praktycznych. Na koniec, koordynator projektu na Wydziale dr hab. Paweł Glibowski wręczył wszystkim uczestnikom dyplomy.  Uczestniczki wychodziły z zajęć bardzo zadowolone.