dr inż. Karolina Wójciak w gronie ekspertów Unii Europejskiej

 

Z przyjemnością informuję, że dr inż. Karolina Wójciak, pracownik Katedry Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii znalazła się w gronie jedenastu ekspertów z różnych krajów członkowskich Unii Europejskiej na posiedzeniu w siedzibie Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Konsumentów, Komisji Europejskiej w Brukseli. Podczas spotkania panel ekspercki debatował nad możliwością wprowadzenia zmian w dyrektywie 2006/52/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 5 lipca 2006 r. zmieniającej dyrektywę 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące oraz dyrektywę 94/2/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych. Zmiany w wyżej wymienionej dyrektywie, które były omawiane na spotkaniu, dotyczyły możliwości obniżenia maksymalnego dopuszczonego poziomu azotanu III sodu/potasu dodanego do przetworów mięsnych. Pani dr inż. Karolina Wójciak, na podstawie wyników badań własnych, postulowała możliwość obniżenia o 30% obecnego poziomu dodatku azotanu III sodu/potasu do wyrobów mięsnych.

 

Dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii

Prof. dr hab. Izabella Jackowska