BEZPŁATNA FORMA KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO
Kwalifikacyjny kurs zawodowy, to kurs prowadzony według programu nauczania uwzględniającego nową podstawę programową kształcenia w zakresie jednej kwalifikacji.
Jest to bezpłatna forma kształcenia ustawicznego, skierowana do osób zainteresowanych uzyskaniem i uzupełnieniem wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych, niezależnie od posiadanego wykształcenia, skierowaną do:
· absolwentów szkół średnich
· studentów
· osób bezrobotnych
· wszystkich, którzy chcą poszerzyć lub zmienić swoje kwalifikacje zawodowe
Ukończenie kursu umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, w zakresie danej kwalifikacji, przeprowadzonego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Osoba, która ukończy kurs i zda pozytywnie egzamin otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.
Symbol kwalifikacji |
Nazwa kwalifikacji |
T. 06 |
Sporządzanie potraw i napojów |
T. 09 |
Wykonywanie usług kelnerskich |
· Wieloletnie doświadczenie w kształceniu zawodowym
· Kompetentna kadra nauczycielska, większość nauczycieli to egzaminatorzy
· Kształcenie zgodnie ze standardami europejskimi
· Nowoczesne wyposażenie pracowni i warsztatów – Studio Gastronomiczne, restauracja szkolna.
Planowana forma kształcenia: stacjonarna lub zaoczna
Przewidywany czas trwania kursu: w zależności od liczby zjazdów w miesiącu 2 lub 3 semestry
Sporządzanie potraw i napojów- Kwalifikacja T. 06
Absolwent jest przygotowany do wykonywania następujących zadań:
· oceny towaroznawczej żywności;
· prawidłowego przechowywania żywności;
· sporządzania potraw i napojów;
· ekspediowania potraw i napojów
· przechowywania żywności
Nauczane przedmioty:
· bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii
· język angielski zawodowy
· podejmowanie działalności gospodarczej
· wyposażenie zakładów gastronomicznych
· towaroznawstwo żywności z podstawami żywienia
· Technologia gastronomiczna
· Zajęcia praktyczne gastronomiczne
Miejscem pracy słuchacza po ukończeniu kursu mogą być:
· zakłady gastronomiczne typu zamkniętego i otwartego.
· punkty gastronomiczne
· możliwość zatrudnienia w restauracjach hotelowych
· gastronomii sieciowej,
· firmach cateringowych
· jak również w gastronomii na statkach lub w innych środkach transportu.
· absolwent może również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.
Wykonywanie usług kelnerskich – kwalifikacja T. 09
Absolwent jest przygotowany do wykonywania następujących zadań:
· przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości
· przyjmowania zamówień od gości
· serwowania potraw i napojów
· sporządzania potraw w obecności gościa
· rozliczania kosztów związanych z obsługą gości
· obsługiwania gości w room – service
Nauczane przedmioty:
· bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomi
· język angielski zawodowy
· podejmowanie działalności gospodarczej
· organizacja pracy zespołu
· podstawy żywienia człowieka
· wyposażenie zakładów gastronomicznych
· towaroznawstwo żywności
· obsługa konsumenta
· pracownia obsługi konsumenta
· technologia gastronomiczna
· pracownia gastronomiczna
Miejscem pracy słuchacza po ukończeniu kursu mogą być:
· zakłady gastronomiczne typu otwartego
· restauracje hotelowe
· gastronomia sieciowa
· firmy cateringowe
· jak również w gastronomii na statkach lub w innych środkach transportu.
· absolwent może również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.