ABC zdrowego żywienia
W dniach 13-18 czerwca 2015 r. w budynku Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii odbyły się warsztaty w ramach ogólnopolskiego projektu „ABC zdrowego żywienia” koordynowanego przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W zajęciach uczestniczyły dzieci w wieku 7 – 14 lat. Dzieci były podzielone na trzy kilkunastoosobowe grupy, między innymi z lubelskich szkół podstawowych nr 2 i 20. Zajęcia prowadzone były przez pracowników Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii. Warsztaty poprowadzono w pięciu blokach tematycznych. Za blok sensoryczny odpowiedzialna była dr Monika Sujka przy współpracy dr hab. Urszuli Pankiewicz, zajęcia w ramach bloku żywieniowego i dietetycznego poprowadziła dr Małgorzata Kostecka, blokiem higienicznym kierowała dr Monika Kordowska-Wiater przy współpracy mgr inż. Agnieszki Glibowskiej, zaś za blok kulinarny odpowiedzialna była dr Bożena Sosnowska we współpracy z dr Kamilą Borowiec i mgr Anną Wlazły. Każdy blok trwał trzy godziny i obejmował oprócz krótkiego wykładu wiele zajęć praktycznych. Formuła zajęć podczas których dzieci uczą się podczas zabawy doskonale się sprawdziła. Na zakończenie zajęć wszyscy uczestnicy otrzymali pierwsze wpisy w specjalnym indeksie. Na koniec, koordynator projektu na Wydziale dr hab. Paweł Glibowski wręczył wszystkim uczestnikom dyplomy i drobne upominki. Dzieci wychodziły z zajęć bardzo zadowolone.