Dr hab. Dominik Szwajgier prof. Uczelni w audycji o roli Uczelni w badaniu surowców i produktów ekologicznych

W ciągu kilkunastu ostatnich lat obserwujemy w Polsce rozwój małych, rodzinnych firm które zajmują się przetwórstwem żywności. Działalność polegająca na przetwarzaniu surowców rolniczych w takich przetwórniach zapełnia lukę, której nie potrafi zaspokoić produkcja wysokotowarowa. Rodzinne firmy wykorzystują najwyższej jakości surowce pozyskiwane coraz częściej w sposób ekologiczny. Wielkość produkcji pozwala na szczegółową kontrolę jakości surowca i półproduktu. Małe przetwórnie żywności charakteryzują się bardzo dużą elastycznością produkcji dzięki czemu jest możliwe wytworzenie przetworów z małych ilości rzadko występujących, niszowych surowców. Często są to jadalne owoce i inne części dziko rosnących, trudnych do pozyskania roślin.  Jest to więc jedyna możliwość aby tego typu przetwory mogłyby trafić na półkę sklepową. W ten sposób konsument może poszerzyć wachlarz spożywanych przetworów o nowe składniki bioaktywne, co jest bardzo korzystne dla prawidłowego odżywiania.
 

Zapraszamy do wysłuchania audycji pt. „W siną dal znaczy dobrze”, emitowanej 16 maja 2020 r. w Radio Lublin. W audycji wzięli udział Członkowie Lokalnej Grupy Działania „Zielony Pierścień”, przetwórcy żywności z województwa lubelskiego. Grupa zrzesza lokalne organizacje, przedsiębiorców i jednostki sektora publicznego z gmin: Baranów, Janowiec, Kazimierz Dolny, Końskowola, Kurów, Markuszów, Nałęczów, Puławy, Wąwolnica, Wojciechów i Żyrzyn. Członkowie stowarzyszenia zajmują się, między innymi, produkcją przetworów z surowców lokalnych.
 

W audycji wziął również udział dr hab. inż. Dominik Szwajgier, prof. UP, z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Audycji można posłuchać otwierając link: http://www.zielonypierscien.eu/aktualnosci/produkty-lokalne-w-sina-dal-znaczy-wybrac-dobrze