Nowoczesna aparatura naukowo-badawcza na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii
Miło nam poinformować, że w ostatnim okresie laboratoria Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii wzbogaciły się w nowoczesną aparaturę naukowo-badawczą:
- chromatograf cieczowy z detektorem masowym (zestaw LC-MS) umożliwiający oznaczanie zawartości metabolitów wtórnych, mykotoksyn, pestycydów, akryloamidu oraz analizę przesiewową żywności na obecność pozostałości leków weterynaryjnych;
- dwie komory o pojemności 100 kg do prowadzenia fermentacji i dojrzewania produkcyjnego mięsa i serów;
- system TEMPO® umożliwiający oznaczanie liczby Bacillus cereus, bakterii kwasu mlekowego, Staphylococcus aureus, E. coli, Enteroabcteriaceae, ogólnej liczby drobnoustrojów, drożdży i pleśni w produktach spożywczych;
- zamrażarkę niskotemperaturową do długoterminowego przechowywania próbek;
- młyn nożowy GM 200/Retsch do rozdrabniania i homogenizacji próbek żywności o dużej zawartości wody, tłuszczu, a także do próbek suchych o średniej twardości;
- spektrofotometr dwuwiązkowy SPECORD® 200 PLUS pracujący w zakresie UV-VIS;
- kolorymetr 3Color K9000Neo/TRI-COLOR umożliwiający pomiar barwy w odbiciu i transmisji;
- aparat do pomiaru aktywności wody LabSwift-aw/Novasina.
Zainstalowano również linię technologiczną do wytwarzania owocowych, warzywnych i grzybowych produktów fermentowanych na drodze fermentacji mlekowej oraz półautomatyczną linię do produkcji brzeczki piwnej (o wydajności ok. 50 dm3 brzeczki/cykl) składającą się z kadzi zacierowej, kadzi filtracyjnej, kotła warzelnego, whrilpoola, wymiennika ciepła i aeratora.
chromatograf cieczowy z detektorem masowym
Ponadto dokonano modernizacji pomieszczeń, zakupu mebli laboratoryjnych i wyposażenia Laboratorium Hodowli Komórkowych, które oferuje badania bioaktywnych właściwości żywności na liniach komórkowych nabłonka jelita prawidłowych i nowotworowych.
Fot. Paweł Michalski / DKiWA