Warsztaty dla uczniów Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

W środę, 11 grudnia 2019 r. na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii odbyły się warsztaty, promujące kierunek  "Technologia żywności i żywienie człowieka", przygotowane dla uczniów Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Zarówno wykłady, jak i część praktyczną zorganizowali wspólnie studenci, zrzeszeni w Wydziałowych Studenckich Kołach Naukowych, pod nadzorem opiekunów SKN: dr inż. Justyny Libery oraz dr inż. Anny Wirkijowskiej.
 

W ramach wydarzenia przygotowano dwa wykłady: pierwszy dotyczył technologii zbóż i wygłosiła go studentka Paulina Łysakowska, drugi, na temat technologii mięsa, został wygłoszony przez studentkę Marlenę Żyśko. Studentka Dorota Sikora przygotowała natomiast quiz multimedialny z wykorzystaniem oprogramowania "Kahoot!", który cieszył się ogromnym zainteresowaniem uczniów.  Test, przeprowadzony przy udziale smartfonów, weryfikował wiedzę uczniów na temat prawidłowych nawyków żywieniowych, a uczniowie którzy znaleźli się na podium, otrzymali nagrody – gadżety uczelniane, za które dziękujemy Działowi Promocji i Wymiany Akademickiej.

W części praktycznej uczniowie mieli możliwość wejścia w rolę studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii. W salach półtechniki, przygotowali i uwędzili kiełbasy oraz upiekli chleb, które później ocenili sensorycznie. Warsztaty przygotowali i przeprowadzili członkowie SKN Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności: Patryk Siczek, Katarzyna Jagiełło, Aleksandra Czachór, Marta Majchrzak, Gabriela Krzemianowska i Anastasiia Kharchenko oraz Anna Wirkijowska, Katarzyna Surma, Sylwia Wójcik, Sylwia Rząd, Agata Pietruszyńska, Magdalena Wiśniewska, Katarzyna Bender i Karolina Blicharz – członkowie SKN Technologów Żywności."