Wizyta studyjna studentów kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

7 listopada 2019 r. studenci drugiego roku, drugiego stopnia studiów na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka odwiedzili zakład Perła – Browary Lubelskie S.A. w ramach wizyty studyjnej.

 

 

Perła – Browary Lubelskie S.A. to dynamicznie rozwijające się przedsiębiorstwo. Obecnie jest jednym z największych regionalnych producentów piwa w Polsce. Stale inwestuje w modernizację i rozwój produkcji – nie zapominając o jakości i bezpieczeństwie produktów. Za sprawą ustanowionej polityki jakości i uzyskanych certyfikatów jakości wszelkie działania na każdym etapie produkcji są podporządkowane zapewnieniu konsumentom maksymalnie bezpiecznego produktu spełniającego najwyższe standardy. To sprawia, że uznanie dla produktów browaru ciągle wzrasta, a smak produktów jest doskonale znany nie tylko na Lubelszczyźnie czy w Polsce, gdyż za sprawą ekspansji na nowe rynki produkty są eksportowane do innych krajów europejskich, państw Azji, Ameryki Północnej, Południowej, Afryki oraz Australii. Wiodącą marką browaru jest Perła.

W skład firmy wchodzi m.in. zakład produkcyjny zlokalizowany przy ul. Kunickiego w Lublinie. I to tę część przedsiębiorstwa Perła – Browary Lubelskie S.A. zwiedzili w dniu 7 listopada 2019 r. studenci drugiego roku drugiego stopnia studiów na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka podczas wizyty studyjnej. To kolejna wizyta studyjna organizowana w ramach projektu „Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie”.

 

Opiekę merytoryczną z ramienia Uniwersytetu sprawowała dr hab. prof. uczelni Urszula Pankiewicz, zaś za wsparcie organizacyjne odpowiadało Centrum Nauki.
W trakcie wizyty główny technolog Pan Grzegorz Krzowski scharakteryzował rynek piwa w Polsce, omówił podstawowe surowce, przedstawił procesy zachodzące w poszczególnych etapach produkcji piwa. Studenci mieli możliwość zobaczyć dział warzelni, fermentowni, dział filtracji piwa, leżakowanie piwa. Zostali zapoznani z technologią, urządzeniami, procesem kontroli i sterowania. Ponadto uczestnicy poznali sposób rozlewania piwa do opakowań jednostkowych, gdyż browar posiada własną rozlewnię piwa do puszek i butelek szklanych.

Składamy podziękowania Zarządowi oraz Pracownikom Perła – Browary Lubelskie S.A. za zaproszenie do zakładu oraz możliwość poznania procesu produkcji piwa.