Warsztaty kulinarne dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych

W dniach 15 i 16 listopada 2018 r. mgr inż. Dorota Teterycz z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, pracownik Katedry Technologii Surowców Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii przeprowadziła szkolenia i warsztaty kulinarne dla uczniów z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu oraz z Zespołu Szkół nr 2. im Ludwika Skowyry w Przysusze.

 

 


Zajęcia zostały podzielone na dwie części: teoretyczną i praktyczną. W pierwszej części został zaprezentowany wykład o wartościach odżywczych żywności tradycyjnej. W drugiej części, praktycznej uczniowie mieli za zadanie przygotować i wydać trzy tradycyjne potrawy Ziemi Mazowieckiej: parzybrodę, zrazy po białobrzesku i radomiankę.

 

 

     

Przy okazji tych szkoleń mgr inż. Dorota Teterycz przedstawiła uczniom zalety studiowania i zachęcała do podjęcia studiów w murach naszej Alma Mater.
 

 

 

Szkolenia były bardzo inspirujące i wywołały bardzo duży entuzjazm zarówno wśród uczniów, jak i nauczycieli.