Otwarcie pracowni gastronomicznej

 
 
26 października 2018 roku w budynku Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii na ul. Skromnej 8, odbyło się uroczyste otwarcie Pracowni Gastronomicznej. Przecięcia tradycyjnej wstęgi dokonali Jego Magnificencja Rektor prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk, dziekan Wydziału prof. dr hab. Izabella Jackowska  oraz prodziekan prof. dr hab. Waldemar Gustaw.
 
  
 
 
 
Pracownia Gastronomiczna utworzona została przede wszystkim na potrzeby najmłodszego kierunku  – Gastronomia i Sztuka Kulinarna,  ale  korzystają z niej również studenci kierunku Dietetyka oraz Technologia Żywności i Żywienia Człowieka.
 
 
Główna sala Pracowni Gastronomicznej składa się z 15 samodzielnych stanowisk roboczych i profesjonalnego baru.  Jest wyposażona w nowoczesny sprzęt o parametrach  najnowszych standardów obowiązujących na rynku usług gastronomicznych.  W drugiej części pracowni, planowane jest uruchomienie kuchni do zajęć pokazowych i specjalizacyjnych. Studenci mają również do dyspozycji pomieszczenie magazynowe oraz szatnię. Pracownia będzie też wykorzystywana w celach komercyjnych.