Otwarcie pracowni gastronomicznej
26 października 2018 roku w budynku Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii na ul. Skromnej 8, odbyło się uroczyste otwarcie Pracowni Gastronomicznej. Przecięcia tradycyjnej wstęgi dokonali Jego Magnificencja Rektor prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk, dziekan Wydziału prof. dr hab. Izabella Jackowska oraz prodziekan prof. dr hab. Waldemar Gustaw.
[ GALERIA ZDJĘĆ ]
Pracownia Gastronomiczna utworzona została przede wszystkim na potrzeby najmłodszego kierunku – Gastronomia i Sztuka Kulinarna, ale korzystają z niej również studenci kierunku Dietetyka oraz Technologia Żywności i Żywienia Człowieka.
Główna sala Pracowni Gastronomicznej składa się z 15 samodzielnych stanowisk roboczych i profesjonalnego baru. Jest wyposażona w nowoczesny sprzęt o parametrach najnowszych standardów obowiązujących na rynku usług gastronomicznych. W drugiej części pracowni, planowane jest uruchomienie kuchni do zajęć pokazowych i specjalizacyjnych. Studenci mają również do dyspozycji pomieszczenie magazynowe oraz szatnię. Pracownia będzie też wykorzystywana w celach komercyjnych.