“Włoska pasta – zdrowsza i prostsza niż myślisz”
W ramach XV Lubelskiego Festiwalu Nauki w naszej nowej Pracowni Gastronomicznej w dniach 18 i 19 września zostały zorganizowane warsztaty pt. "Włoska pasta – zdrowsza i prostsza niż myślisz". Udział w nich wzięli uczniowie szkół średnich, w tym uczniowie technikum gastronomicznego, wśród których przede wszystkim chcieliśmy rozpropagować informację o naszym nowym wyposażeniu, dostosowanym do najbardziej wymagających działań kulinarnych, a także zachęcić ich do kontynuowania nauki na naszej Uczelni.
Warsztaty poprowadziła mgr inż. Dorota Teterycz, z pomocą dr inż. Moniki Michalak-Majewskiej oraz mgr. inż. Jolanty Moryc z Katedry Technologii Surowców Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii. Uczniowie, po krótkim wstępie na temat roli makaronów w diecie człowieka oraz quizie sprawdzającym ich wiedzę na temat kuchni włoskiej, przystąpili do zajęć praktycznych, które miały na celu nauczyć ich wyrobu domowego włoskiego makaronu z semoliny durum. W produkcji zaplanowanych wyrobów wykorzystali naturalne barwniki, pozwalające uzyskać makaron o unikalnych walorach wizualnych i smakowych. Do wykonanych makaronów dobrali też odpowiednie sosy i dodatki, komponując w ten sposób pełne dania, które następnie zjedli ze smakiem.
Zarówno Uczniowie jak i ich Opiekunowie byli bardzo zadowoleni z warsztatów. Nie kryli także zachwytu nad profesjonalnym wyposażeniem pracowni oraz możliwością pogłębienia swojej wiedzy i umiejętności. Wyrazili również chęć udziału w innych warsztatach organizowanych w naszej pracowni gastronomicznej w przyszłości.