XV LFN

Pomimo, że XV edycja Lubelskiego Festiwalu Nauki już za nami to warsztaty realizowane na naszym Wydziale ciągle cieszą się dużym zainteresowaniem. 25 września 2018 gościliśmy uczniów klas: II, III oraz IV o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej. Młodzież  wzięła udział w trzech warsztatach, zorganizowanych przez pracowników Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż oraz Katedry Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością. Pierwszy warsztat, zatytułowany ” Po nitce do kłębka – prosta historia glutenu” poprowadziła  dr inż. Emilia Sukut-Domańska. Uczniowie, biorąc udział w wykładzie połączonym z ćwiczeniami,  poznali białka glutenowe, dowiedzieli się czym jest gluten i czy jego spożycie jest zawsze bezpieczne dla naszego zdrowia. Prowadząca zapoznała młodzież z niecodziennymi surowcami zbożowymi, które mogą być  alternatywą dla zbóż glutenowych. Na zakończenie prelekcji Pani doktor przekazała kilka wskazówek, jak radzić sobie z celiakią, nieceliakalną nietolerancją glutenu i alergiami na białka zbóż.  Następnie w ramach ćwiczeń laboratoryjnych uczestnicy mogli wymyć gluten z różnych typów mąki i przekonać się o jego lepko-sprężystych właściwościach. Kolejne zajęcia poprowadziła Pani dr hab. Aldona Sobota oraz Pan dr Jarosław Mazurkiewicz.  Zajęcia zatytułowane „Kolorowy świat makaronów” miały na celu przybliżenie uczestnikom warsztatów, wiedzy na temat makaronów.  Uczniowie podczas prelekcji dowiedzieli się gdzie i kiedy wynaleziono pierwszy makaron, z jakich surowców, i w jaki sposób produkuje się wyroby makaronowe oraz poznali najpopularniejsze formy i kształty makaronów. Prowadząca wykazała zalety wynikające ze spożycia  makaronu i opowiedziała o prawidłowej technice przygotowywania potraw makaronowych. W ramach warsztatów zaplanowana była  produkcja makaronów z dodatkiem naturalnych substancji barwiących. Uczniowie w hali półtechniki Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż, pod okiem prowadzących,  wykonali kolorowe makarony z dodatkiem proszków warzywnych. Na zakończenie każdy z uczestników warsztatów otrzymał  małe opakowanie makaronu, wyprodukowanego w Zakładzie. Ostatni z trzech warsztatów pt.: „ Sztuka kulinarna ucztą dla zmysłów” odbył się w Katedrze Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością, a prowadzącą ten warsztat była dr hab. inż. Joanna Stadnik. Autorka  przybliżyła młodzieży rolę zmysłów w codziennym życiu. W trakcie wykładu została omówiona rola zmysłów w odbiorze wrażeń związanych z żywnością oraz ich znaczenie w tzw. „marketingu sensorycznym”. Podczas warsztatów uczniowie mieli okazję sprawdzić wrażliwość zmysłu smaku poprzez wykonanie próby na „daltonizm smakowy”. Mamy nadzieję, że młodzież uczestnicząca w warsztatach nie tylko miło spędziła czas na naszym Wydziale, ale również  poszerzyła swoją wiedzę i miała okazję sprawdzić swoje umiejętności w praktyce laboratoryjnej. Uczniom i ich opiekunom, Paniom: Justynie Klejnie i Katarzynie Rysak serdecznie dziękujemy za udział w warsztatach.