Warsztaty w pracowni gastronomicznej Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii
W dniu 28 czerwca 2018 r. w nowo otwartej pracowni gastronomicznej Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, mieszczącej się w budynku Wydziału przy ul. Skromnej 8, odbyły się warsztaty z kuchni włoskiej. Zajęcia poprowadził szef kuchni Patrizio Bolognesi – Włoch, który swoje imponujące doświadczenie zawodowe zdobywał w Rzymie, Paryżu, Londynie i Rotterdamie, w Polsce przebywa od 9 lat.
W warsztatach z zakresu technologii potraw z ryb i owoców morza wzięli udział pracownicy Wydziału, prowadzący zajęcia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna. Uczestnicy zapoznali się z zasadami oceny świeżości ryb i owoców morza. Pod czujnym okiem mistrza, osobiście wykonali cztery potrawy – mule w sosie pomidorowym, mule zapiekane z farszem, faszerowane kalmary oraz pieczonego łososia w pistacjowej kruszonce.
Zdobytą wiedzę i doświadczenie pracownicy przekażą studentom kierunków: dietetyka, technologia żywności i żywienie człowieka oraz gastronomia i sztuki kulinarne.
W pracowni znajduje się 15 profesjonalnie wyposażonych stanowisk pracy. Zajęcia ze studentami w nowej pracowni gastronomicznej w ramach ćwiczeń praktycznych z przedmiotów takich jak: podstawy gastronomii, gastronomia, technologia potraw i napojów, obsługa konsumenta czy etnodietetyka rozpoczną się od października br.
[autor zdjęć: Wojciech Radzki]