Relacja z międzynarodowego szkolenia w Chinach dr inż. Katarzyny Skrzypczak

 

Dr inż. Katarzyna Skrzypczak, pracownik Zakładu Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów znalazła się w gronie uczestników międzynarodowego szkolenia – Training Course on Biotechnology Application in Food Industry for Developing Countries odbywającego się w dn. 23.08-17.10.2017 w Pekinie. Kurs został zorganizowany przez China National Research Institute of Food and Fermentation Industries i Ministerstwo Handlu Chińskiej Republiki Ludowej we współpracy z Polsko-Chińską Izbą Przemysłowo-Handlową. W trakcie dwumiesięcznego kursu, na zajęciach i wykładach uczestnicy brali czynny udział w dyskusjach na temat bezpieczeństwa żywności, roli procesów biotechnologicznych w produkcji żywności, a także wspólnie analizowali zagrożenia i aktualne wyzwania związane z produkcją żywności w skali światowej. W ramach szkolenia uczestniczyli także w zajęciach terenowych podczas, których mieli możliwość zwiedzenia zakładów przemysłowych największych Chińskich producentów żywność tj.: Niulanshan Liquor Co., Shunxin Chuanxin Co. i Pencheng Co w Pekinie, Coca Cola Co. Ltd, Tsintao beer Factory w Quingdao, Welcha Group Ltd, Master Kong Instant Noodle Co. oraz Welchuan Foods Ltd w Hongzhou w prowincji Zhejiang, jak również  Ylkhal Kerry Grains & Oils Ltd. w oraz Meiji Choolate Co. w Szanghaju.

Ponadto uczestnicy szkolenia wzięli udział w międzynarodowej konferencji: XVII Beijing Conferene and Exhibition on Instrumental Analysis połączonej z sesją posterową, wykładami oraz pokazami najnowszej aparatury laboratoryjnej.

    


Uczestnictwo w tym programie pozwoliło stworzyć platformę komunikacji dla dyskusji i transferu wiedzy pomiędzy międzynarodowymi ośrodkami naukowymi i przemysłowymi, co być może w przyszłości zaowocuje szerszą współpracą naukową.