Wykorzystanie światła w analizie żywności – warsztaty dla uczniów technikum
W dniu 21 oraz 22 października 2017 odbyły się warsztaty z uczniami klasy trzeciej Technikum Przemysłu Spożywczego.
W pierwszej części warsztatów dr hab. Urszula Pankiewicz zapoznała uczniów z metodami instrumentalnymi wykorzystującymi zjawisko pochłaniania światła (absorbancji) oraz emisji promieniowania przez związki chemiczne. Drugą część warsztatów pt. „Daltoniści są wśród nas” poprowadziła dr Monika Sujka.
Warsztaty umożliwiły uczestnikom sprawdzenie wrażliwości trzech zmysłów (smaku, węchu i wzroku), które są najczęściej używane w ocenie jakości produktów spożywczych metodami analizy sensorycznej. Przeprowadzono próby na tzw. daltonizm wzrokowy (z wykorzystaniem tablic Ishihary), daltonizm węchowy (interpretacja zapachu przygotowanych próbek wzorcowych) oraz daltonizm smakowy (rozpoznanie smaku sześciu przygotowanych próbek wzorcowych).