Sympozjum Naukowe pt. „ŻYWNOŚĆ W XXI WIEKU – INNOWACJE CZY POWRÓT DO TRADYCJI”
Katedra Oceny Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
i
Oddział Lubelski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
zapraszają na
Sympozjum Naukowe
pt. „ŻYWNOŚĆ W XXI WIEKU
– INNOWACJE CZY POWRÓT DO TRADYCJI”
oraz
Jubileusz pracy zawodowej
Pani prof. dr hab. Anny Litwińczuk
Lublin, 11 maja 2022 r.
Zakres tematyczny Sympozjum:
· Produkcja żywności
· Jakość i bezpieczeństwo żywności
· Żywność tradycyjna
· Innowacje w produkcji żywności
· Dieta i jej rola w naukach żywieniowych i medycznych
Zakres nie ogranicza się jedynie do wskazanych zagadnień.
Tematy referatów plenarnych:
1. Zarządzanie i zapewnianie bezpieczeństwa i jakości żywności – współczesne wyzwania
2. Produkcja żywności w świetle współczesnych uwarunkowań cywilizacyjnych
3. Innowacje w technologii mięsa
4. Żywienie medyczne w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych
Kalendarium:
· do 20 marca 2022 r. – zgłoszenie uczestnictwa
· do 31 marca 2022 r. – przesłanie abstraktu
· do 10 kwietnia 2022 r. – wniesienie opłaty
· do 30 kwietnia 2022 r. – przesłanie e-posteru
Koszt uczestnictwa:
· 150 zł – pracownicy
· 80 zł – doktoranci
Opłata obejmuje: udział w Sympozjum, materiały i certyfikat udziału, poczęstunek w przerwie kawowej i obiad, jak również uroczystą kolację.
Istnieje możliwość opublikowania zgłoszonych prac (po uzyskaniu pozytywnych recenzji) w czasopiśmie Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy (https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/jasbb), będącym w wykazie czasopism naukowych MNiSW (20pkt). Prace są publikowane w języku polskim i angielskim. Wytyczne dla Autorów: https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/jasbb/wytyczne. Koszt: 250zł.
Komitet naukowy:
Prof. dr hab. Mariusz Florek – Przewodniczący
Prof. dr hab. Joanna Barłowska
Prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz
Prof. dr hab. Jolanta Król
Prof. dr hab. Ewa Poleszak
Prof. dr hab. Tadeusz Sikora
Prof. dr hab. Joanna Stadnik
Dr hab. inż. Piotr Skałecki, prof. uczelni
Komitet organizacyjny:
Dr hab. Aneta Brodziak, prof. uczelni – Przewodnicząca
Dr Anna Teter – Sekretarz
Dr hab. inż. Piotr Domaradzki, prof. uczelni
Dr hab. Monika Kędzierska-Matysek
Dr Agnieszka Kaliniak-Dziura
Dr Marek Kowalczyk
Dr inż. Małgorzata Ryszkowska-Siwko
Dr inż. Barbara Topyła
Dr inż. Małgorzata Dmoch
Adres Komitetu Organizacyjnego:
Katedra Oceny Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
Tel. 814456836, 814456006
e-mail: