Dnia 28.05.2022 odbył się finał Challenge Labs 2022. Podczas finału zostały przedstawione prezentacje inwestorskie przed specjalistami ze znanych firm, m.in.  Żabka Polska, Grupa Maspex, DANONE POLAND, ProVeg Polska, UPM Raflatac, RoślinnieJemy, Bakalland.

Wśród specjalistów pojawili się również pracownicy naukowi, w tym dr inż. Katarzyna Świąder (Adiunkt na Wydziale Żywienia Człowieka SGGW, członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej) oraz dr hab. Daniel Żarski (Adiunkt w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie).

Grupa Czelendżersi, której członkiem była mgr inż. Emilia Osmólska z Katedry Energetyki i Środków Transportu Wydział Inżynierii Produkcji, zajęła pierwsze miejsce za innowacyjny projekt HumiSpot (osiedlowa biohumusownia) wraz z dołączoną do niej aplikacją HumiAPP. Konkurencja była bardzo duża. Pozostałe grupy zaprojektowały np. obiegomat (urządzenie służące do gromadzenia zużytych butelek plastikowych) czy sorbet gryczany.

Gratulujemy serdecznie !

Foodhaton to wydarzenie organizowane przez Europejski Instytut Technologii oraz Generator Pomysłów, którego celem jest opracowanie koncepcji na innowacyjne produkty i rozwiązania technologiczne w branży spożywczej oraz FMCG.

Więcej

Galeria
Zobacz