Przedmioty realizowane na kierunku: edukacja techniczno-informatyczna
Przedmioty realizowane na kierunku: technika rolnicza i leśna
Specjalność: technika rolno – spożywcza
Specjalność: inżynieria żywności
Przedmioty realizowane na kierunku: zarządzanie i inżynieria produkcji
Tematyka realizowanych prac dyplomowych:
Działalność naukowo-badawcza:
Badania te mają charakter poznawczy i utylitarny, uzyskane wyniki pozwalają usytuować Katedrę na czołowym miejscu na mapie naukowej kraju w dziedzinie baro-termicznej obróbki surowców roślinnych.
Zaplecze badawcze:
1. Laboratorium Oceny Środków i Urządzeń Spożywczych.
Wyposażenie:
– ekstruder dwuślimakowy 2S 9/5,
– kondycjoner,
– wytwornica pary,
– wytłaczarka do folii biodegradowalnej,
– oprzyrządowanie pomiarowe ciśnienia, temperatury, energochłonności.
2. Laboratorium Ekstruzji.
Wyposażenie:
– ekstruder jednoślimakowy TS-45,
– schładzacz cieczy SW MINI 8 + P,
– komora suszarnicza,
– typowy sprzęt laboratoryjny,
– mieszarka wstęgowa,
3. Laboratorium Właściwości Fizycznych – pracownia magisterska.
Wyposażenie:
– kolorymetr – Loviband CAM – System 500
– wagi laboratoryjne,
– komory suszarnicze,
– mieszarki,
– przesiewacze,
– szkło laboratoryjne,
– przyrządy do pomiaru właściwości fizycznych: kąt zsypu, gęstości utrzęsionej,
– aparaty Pfosta w różnych odmianach,
– maszyna wytrzymałościowa Zwick BDO-FB 0,5H z oprzyrządowaniem.
Inne osiągnięcia naukowe pracowników Katedry:
Do ważnych spektakularnych osiągnięć Katedry należy zaliczyć opracowanie konstrukcji i wdrożenie do produkcji seryjnej rodziny ekstruderów jednoślimakowych oraz ekstrudera dwuślimakowego w ZMCh “Metalchem” w Gliwicach. Jako efekt uczestnictwa Katedry w międzynarodowym projekcie badawczym COST’93 opracowano metody aplikacji szerokiego asortymentu surowców z roślin strączkowych i oleistych do uzyskania pełnowartościowego produktu paszowego z wykorzystaniem techniki ekstruzji. W ramach współpracy międzynarodowej w programie EUREKA opracowano i wykonano prototypy członowego wielofunkcyjnego ekstrudera nowej generacji, które w niedługim czasie będą wdrożone do produkcji w naszym kraju. W ramach międzynarodowego konsorcjum utworzonego w ramach programu BIOPACK opracowano technologię wytwarzania biopolimerów skrobiowych z wykorzystaniem techniki ekstruzji, które służyć mogą do produkcji folii opakowaniowych biodegradowalnych oraz form wtryskowych opakowań sztywnych i różnego asortymentu aplikacji przemysłowych np. łyżeczki, doniczki, kształtki formowane techniką wtrysku wysokociśnieniowego.
Katedra prowadzi ścisłą formalną współpracę z wieloma europejskimi ośrodkami naukowymi, m.in. z Holandii, Czech i Irlandii. Uczestniczy w dwu prestiżowych programach badawczych finansowanych przez UE, tj. COST, EUREKA oraz BIOPACK. Na szczególne podkreślenie zasługuje wieloletnia współpraca z Food and Bioprocess Engineering Group Uniwersytetu Rolniczego w Wageningen. Potwierdzeniem efektywności tej kooperacji było przyznanie w 1997 r. na wniosek Katedry doktoratu honorowego UP w Lublinie prof. dr D.J. van Zuilichemowi – kierownikowi tej placówki oraz wielokrotne staże naukowe pracowników katedry w Wageningen.
Katedra Inżynierii Procesowej posiada najlepiej wyposażone w Polsce laboratorium barotermicznej obróbki surowców roślinnych na cele spożywcze i paszowe, a zwłaszcza techniki ekstruzji, dysponuje 2 ekstruderami: 1 jednoślimakowym i 1 dwuślimakowym wraz z oprzyrządowaniem pomiarowym oraz wytłaczarką z instalacją rozdmuchu do produkcji folii z tworzyw sztucznych i skrobiowych tworzyw biodegradowalnych.
Pracownicy Katedry są autorami wielu nowatorskich technologii z zakresu produkcji ekstrudowanej żywności i pasz, stąd ich osiągnięcia naukowe w postaci: oryginalnych prac twórczych (61), podręczników i skryptów (2), artykułów i komunikatów naukowych (99), prac niepublikowanych (19), referatów na konferencjach międzynarodowych (30), referatów na konferencjach krajowych (50), habilitacji (1, druga w finalizacji), doktoratów (7), patentów (9), prac zastrzeżonych (4) oraz wzorów użytkowych (6).
Organizowane lub współorganizowane kongresy, konferencje, sympozja, seminaria:
Zastosowanie ekstruderów w przemyśle rolno-spożywczym, – Sympozjum organizowane z firmą Bühler A.G. (CH), Pułtusk, czerwiec 2004.
Obecnie realizowany jest projekt badawczy własny finansowany ze środków na naukę MNiSzW w latach 2008 – 2010 pt.: „Wpływ obróbki ciśnieniowo-termicznej na jakość wzbogacanych makaronów podgotowanych.” Kierownik projektu: dr inż. Agnieszka Wójtowicz.
W latach 2009 – 2010 realizowany jest projekt badawczy własny finansowany ze środków na naukę MNiSzW pt.: „Badania procesu ciśnieniowo-termicznej modyfikacji skrobi” Kierownik projektu: dr Marcin Mitrus.
Katedra prowadzi badania w następujących kierunkach:
1. Ekstruzja środków spożywczych – kompleksowe badania nad procesem ekstruzji różnego pochodzenia surowców roślinnych z przeznaczeniem na cele spożywcze, paszowe i przemysłowe; możliwości regulowania i kształtowania pożądanych cech żywności i pasz;
2. Żywność wygodna – możliwości opracowania nowych receptur i technologii wytwarzania szerokiego asortymentu produktów wykazującym znamiona żywności wygodnej, funkcjonalnej i prozdrowotnej; wykorzystanie niestandardowych surowców i dodatków w celu wpływania na ostateczną charakterystykę żywieniową i funkcjonalną produktów spożywczych, zwłaszcza z wykorzystaniem techniki ekstruzji do modelowania cech użytkowych żywności; podnoszenie wartości odżywczej przez zastosowanie dodatków pochodzenia naturalnego zwiększających zawartość błonnika pokarmowego, wykazujących cechy stabilizatorów, emulgatorów, hydrokoloidów itp.; opracowywanie receptur i technik wytwarzania prozdrowotnych przekąsek zbożowych, badanie pływu parametrów ekstruzji na cechy produktów (wyroby instant, podgotowane, błyskawiczne);
3. Modyfikacja skrobi metodą ekstruzji – nadawanie surowcom skrobiowym ściśle zdefiniowanych cech użytkowych (zagęstniki, stabilizatory, lepiszcza, środki klejące) i możliwości zastosowania skrobi modyfikowanych w przetwórstwie spożywczym, paszowym oraz w zastosowaniach przemysłowych np. przemysł chemiczny, papierniczy i tekstylny; wpływ parametrów ekstruzji na właściwości fizykochemiczne, reologiczne i użytkowe modyfikatów skrobiowych;
4. Badania cech fizykochemicznych i użytkowych produktów spożywczych i paszowych oraz opakowań – badanie gęstości, wodochłonności, wskaźników WAI, WSI, stabilności wodnej karm dla zwierząt; badanie cech mechanicznych i wytrzymałościowych (twardość, elastyczność, odkształcenie, odporność na uszkodzenia); ocena barwy produktów z wykorzystaniem kolorymetru odwzorowującego Lovibond SystemCam500; badanie cech tekstury artykułów spożywczych na aparacie Zwick z wykorzystaniem komory Kramera, komory Ottawa, komory do ekstruzji wstecznej, noży tnących różnego kształtu; badanie cech użytkowych i wytrzymałościowych materiałów opakowaniowych np. odporności na rozciąganie, rozerwanie, przebicie itp.;
5. Biopolimery biodegradowalne – możliwości opracowania technologii wytwarzania i przeprowadzanie badań eksploatacyjnych z zastosowaniem techniki ekstruzji do wytwarzania biopolimerów opakowaniowych oraz z zastosowaniem linii wytłaczania z rozdmuchem do wytworzenia folii biodegradowalnych z surowców skrobiowych na linii w skali półtechnicznej; zastosowanie dodatków funkcjonalnych i ich wpływ na cechy folii opakowaniowych biodegradowalnych;
6. Opracowania biznesplanów i projektów technologicznych z branży spożywczej i paszowej, szczególnie przedsięwzięć związanych z wykorzystaniem techniki ekstruzji do wytworzenia szerokiego asortymentu wyrobów (przekąski, chrupki, wyroby błyskawiczne i wzbogacane, galanteria śniadaniowa, karmy dla zwierząt towarzyszących i ryb, zagospodarowanie odpadów produkcyjnych itp.).
W laboratoriach Katedry Inżynierii Procesowej wykorzystujemy do badań eksploatacyjnych i technologicznych:
• ekstruder jednoślimakowy TS-45 w wersjach L/D 12:1, 16:1, 18:1 z możliwością kontrolowanego chłodzenia/ogrzewania cylindra, przy użyciu szerokiego zasobu matryc formujących, oraz suszarnię z wymuszonym obiegiem powietrza,
• ekstrudera dwuślimakowy 2S9/5 współbieżny, z szerokim zestawem matryc kształtujących (okrągłych i płaskich), wyposażony w kondycjoner z możliwością dowilżania parą wodną (wytwornica pary), do zastosowań spożywczych i paszowych,
• linię do wytłaczania z rozdmuchem folii biodegradowalnych skrobiowych oraz z tworzyw sztucznych.
Aparatura badawcza pozwala nam na wykonanie oceny cech fizycznych, użytkowych, mechanicznych, teksturalnych, barwy oraz przydatności konsumpcyjnej i technologicznej szerokiego asortymentu wyrobów spożywczych, paszowych, przemysłowych, opakowaniowych itd. Zapraszamy do współpracy jednostki zainteresowane możliwościami wykorzystania techniki ekstruzji, opracowaniem technologii wytwarzania nowych wyrobów oraz przeprowadzaniem badań produktów własnych i wytworzonych w naszych laboratoriach na Państwa zamówienie.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Głęboka 28
20-612 Lublin
tel. (+81) 531 96 67
fax. (+81) 531 96 69