Projekt międzynarodowy koordynowany przez dr. hab. Renatę Różyło – prof. uczelni, z Katedry Inżynierii i Maszyn Spożywczych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie znalazł się na liście projektów współfinansowanych przez Narodową Agencję Wymiany Akademickiej z programu Wspólne projekty badawcze pomiędzy Rzeczpospolitą Polską a Republiką Austrii.
Projekt ten realizowany jest przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie i Universität für Bodenkultur Wien (BOKU), Wiedeń, Austria.
Projekt pt. „Mikronizowany błonnik z łuski owsianej jako dodatek do pieczywa wysokobłonnikowego bezglutenowego i pszennego – wpływ na właściwości chemiczne, fizyczne i funkcjonalne” otrzymał dofinansowanie na realizację na kwotę: 24.700,00 zł PLN.
Projekt ma na celu określenie wpływu dodatku innowacyjnego mikronizowanego błonnika z łuski owsianej na właściwości ciasta pszennego i bezglutenowego oraz pieczywa o podwyższonej zawartości błonnika.
W skład zespołu projektowego ze strony UP w Lublinie wchodzą:
Okres realizacji projektu: 01.01.2022 r. – 31.12.2023 r.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Głęboka 28
20-612 Lublin
tel. (+81) 531 96 67
fax. (+81) 531 96 69