Pracownia gastronomiczna

O Pracowni

Kim jesteśmy. Jak działamy. Zapraszamy do obejrzenia filmu.

15 listopada 2018

W piątek 26 października 2018 roku o godzinie 14.00 odbyło się uroczyste otwarcie nowej Pracowni gastronomicznej na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Oficjalnego jej otwarcia, dokonali Jego Magnificencja Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk, Dziekan tegoż Wydziału prof. dr hab. Izabella Jackowska i Prodziekan prof. dr hab. Waldemar Gustaw w obecności Prorektorów prof. dr hab. Zbigniewa Grądzkiego, prof. dr hab. Eugeniusza Greli, prof. dr hab. Haliny Buczkowskiej, i Prodziekana dr hab. Magdaleny Polak-Bereckiej oraz w towarzystwie zaproszonych gości: Dziekanów i Prodziekanów pozostałych Wydziałów, Kierowników Katedr i Zakładów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.



Pracownia Gastronomiczna wchodzi w skład Katedry Technologii Surowców Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii i utworzona została przede wszystkim na potrzeby najmłodszego kierunku – Gastronomia i Sztuka Kulinarna, ale korzystają z niej również studenci kierunku Dietetyka oraz Technologia Żywności i Żywienia Człowieka. Planowane jest również wykorzystanie jej do przeprowadzania szkoleń, warsztatów i pokazów sztuki kulinarnej dla studentów i osób chcących doskonalić swoje umiejętności kulinarne. Jest zespołem pomieszczeń przeznaczonych do przeprowadzania ćwiczeń praktycznych z przyrządzania potraw i gotowania. Główna sala Pracowni Gastronomicznej składa się z 15 samodzielnych stanowisk roboczych i profesjonalnego baru.  Jest wyposażona w nowoczesny sprzęt o parametrach  najnowszych standardów obowiązujących na rynku usług gastronomicznych.  W drugiej części pracowni, planowane jest uruchomienie kuchni do zajęć pokazowych i specjalizacyjnych. Studenci mają również do dyspozycji pomieszczenie magazynowe oraz szatnię.

Opiekun medialny pracowni: dr inż. Monika Michalak-Majewska