Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka

  • UP
  • Rekrutacja
  • Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka II stopnia
  • Wydział: Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
  • Stopień: II
  • Rodzaj studiów: stacjonarne 
  • Typ studiów: magisterskie
  • Czas trwania: 3 semestry (1,5 roku) – stacjonarne
  • Opis kierunku

    Zakłady mleczarskie na Lubelszczyźnie, ale również w innych regionach kraju odczuwają niedobór wykwalifikowanej kadry, która dysponowałaby specjalistyczną wiedzą i praktycznymi umiejętnościami z zakresu zarządzania w produkcji i przetwórstwie mleka, począwszy od służb surowcowych i oceny jakości mleka poprzez technologię produkcji podstawowych produktów mlecznych, skończywszy na zagospodarowaniu odpadów i ścieków poprodukcyjnych. Wykształcenie specjalistów z zakresu znajomości nowoczesnych technologii produkcji i przetwórstwa mleka oraz zasad zarządzania tymi działaniami nabiera zatem istotnego znaczenia, i co ważne może przyspieszyć transfer wiedzy (technologicznej i ekonomicznej) od nauki do praktyki.

    Kierunek studiów Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka stanowi zatem nowoczesną i interdyscyplinarną ofertę dydaktyczną wychodzącą naprzeciw trendom światowym dotyczącym rozwiązywania problemów związanych z zarządzaniem w produkcji i przetwórstwie mleka.

     

  • Informacje rekrutacyjne

    O przyjęcie na I rok studiów drugiego stopnia kończących się uzyskaniem tytułu zawodowego magistra inżyniera mogą ubiegać się osoby, które uzyskały dyplom z tytułem zawodowym inżyniera na kierunku, na który ubiegają się lub z tytułem zawodowym inżyniera lub magistra inżyniera na kierunku pokrewnym. W postępowaniu rekrutacyjnym uwzględniany jest dyplom oraz średnia ocen ze studiów.  

     

    Szczegółowe informacje nt. kryteriów przyjęć na stronie https://up.lublin.pl/rekrutacja/rekrutacjanastudia/kryteria-przyjec-ii-stopien/

  • Przykłady przedmiotów

    procesy biotechnologiczne w mleczarstwie, ocena surowca mleczarskiego, chemia i biochemia mleka

  • Sylwetka absolwenta - Perspektywy zawodowe

    Absolwent może podjąć pracę w następujących podmiotach:

    – zakładach mleczarskich,

    – laboratoriach zajmujących się oceną jakości mleka i jego produktów, 

    – jednostkach kontrolujących jakość produktów mlecznych,

    – instytucjach badawczych.