Oferta dla szkół

Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

W przypadku zainteresowania ofertą zajęć dydaktycznych dla szkół średnich, przygotowaną przez Wydziały Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, prosimy o kontakt:
Biuro Rekrutacji i Promocji Kształcenia:  tel. 81 445 65 39
e-mail:

  • Kuchenne laboratorium

    Tytuł warsztatu: Kuchenne laboratorium

    Forma zajęć: zajęcia w laboratorium

    Czas trwania: 45 – 60 minut

    Lokalizacja: uczelnia

    Krótki opis:

    Inspirujące doświadczenie z żywnością rodem z laboratorium. Tworzenie nowych, niekonwencjonalnych potraw, użycie nowych metod oraz zerwanie z tradycyjnymi metodami gotowania. Projekt zakłada przedstawienie nietypowych eksperymentów, które pokażą nowe kombinacje smaków, barwy i konsystencji potraw.

  • Bezpieczeństwo na talerzu, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o higienie żywności

    Tytuł warsztatu: Bezpieczeństwo na talerzu, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o higienie żywności

    Forma zajęć: wykład + dyskusja, warsztaty, zajęcia laboratoryjne, zajęcia terenowe

    Czas trwania: 90 minut

    Lokalizacja: uczelnia/ możliwy wyjazd do szkół

    Krótki opis:

    W ramach warsztatów uczestnicy dowiedzą się o zagrożeniach chemicznych, fizycznych i (mikro)biologicznych czyhających na nich ze strony codziennie spożywanej przez nich żywności. Pokażemy skąd się biorą te zagrożenia, jak możemy je nadzorować i eliminować. Opowiemy o higienie produkcji żywności w zakładach przemysłowych, gastronomii i w domu. Zaprezentujemy szybkie metody oceny czystości mikrobiologicznej.

  • Białe - zielone - czerwone, a może kremowe - oliwkowe - karminowe czyli jaką barwę tak naprawdę widzę?

    Tytuł warsztatu: Białe – zielone – czerwone, a może kremowe – oliwkowe – karminowe czyli jaką barwę tak naprawdę widzę?

    Forma zajęć: wykład + dyskusja, warsztaty, zajęcia laboratoryjne, zajęcia terenowe

    Czas trwania: 90 minut

    Lokalizacja: uczelnia

    Krótki opis:

    W ramach warsztatów uczestnicy dowiedzą się co to jest barwa, jak odbiera ją ludzkie oko i jak rejestruje je ludzki mózg. Jakie są modele barwy oraz jak instrumentalnie można zmierzyć jej parametry. Jakie znaczenie ma barwa w postrzeganiu jakości produktów spożywczych. W jaki sposób barwa decyduje o decyzji o nabyciu i konsumpcji żywności

  • Dźwięki, które zmieniają żywność

    Tytuł warsztatu: Dźwięki, które zmieniają żywność

    Forma zajęć: wykład w formie stacjonarnej lub online, prezentacja multimedialna

    Czas trwania: 90 minut

    Lokalizacja: uczelnia/ możliwy wyjazd do szkół

    Krótki opis:

    Celem zajęć jest przedstawienie nowoczesnej metody kształtowania cech żywności za pomocą ultradźwięków. Uczestnicy poznają m.in.: naturalne źródła ultradźwięków, metody  ich wytwarzania i zjawiska towarzyszące rozchodzeniu się fal. W szczególności omówione zostanie zjawisko kawitacji i skutki oddziaływania na materiały biologiczne. Przedstawione zostaną zastosowania ultradźwięków w przemyśle spożywczym. W pokazie zostaną wykorzystane materiały multimedialne  (filmy) i urządzenie ultradźwiękowe do zademonstrowania zjawisk fizycznych.

     

  • Sztuka kulinarna ucztą zmysłów

    Tytuł warsztatu: Sztuka kulinarna ucztą zmysłów

    Forma zajęć: prezentacja multimedialna, warsztaty

    Czas trwania: 45 – 60 minut

    Lokalizacja: uczelnia/ możliwy wyjazd do szkół

    Krótki opis:

    Zmysły odgrywają olbrzymią rolę w naszym życiu, gdyż za ich pomocą odbieramy świat zewnętrzny. To one pobudzają nasze odczucia i emocje, a także wpływają na nasze decyzje. Ich znaczenie szybko uświadomili sobie specjaliści od marketingu, którzy zaczęli je wykorzystywać do tworzenia kampanii promocyjnych. W ten sposób narodził się tzw. marketing sensoryczny. Cechy sensoryczne są także istotnym kryterium oceny jakości żywności. Można je scharakteryzować głównie metodami analizy sensorycznej, w której zmysły człowieka spełniają funkcję aparatu pomiarowego. W trakcie wykładu zostanie omówiona rola zmysłów w odbiorze wrażeń związanych z żywnością oraz ich znaczenie w marketingu sensorycznym. Podczas warsztatów uczestnicy będą mogli sprawdzić wrażliwość zmysłu smaku poprzez wykonanie próby na “daltonizm smakowy”.

     

  • Rola zmysłów w ocenie jakości żywności

    Tytuł warsztatu: Rola zmysłów w ocenie jakości żywności

    Forma zajęć: ćwiczenia laboratoryjne

    Czas trwania: 45 – 60 minut

    Lokalizacja: uczelnia

    Krótki opis:

    W trakcie warsztatów uczestnicy zapoznają się z kilkoma metodami oceny jakości żywności za pomocą zmysłów, dokonają oceny kilku wybranych produktów i zinterpretują uzyskane wyniki

     

  • Wykorzystanie światła w analizie żywności

    Tytuł warsztatu: Wykorzystanie światła w analizie żywności

    Forma zajęć: wykład w formie stacjonarnej lub online, prezentacja multimedialna

    Czas trwania: 60 – 90 minut

    Lokalizacja: uczelnia/ możliwy wyjazd do szkół

    Krótki opis:

    Metody instrumentalne wykorzystujące zjawisko pochłaniania światła (absorbancji) przez związki chemiczne. Spektrofotometria w świetle widzialnym, nadfiolecie, atomowa spektrofotometria absorpcyjna. Metody instrumentalne wykorzystujące zjawisko emisji promieniowania przez związki chemiczne. Fotometria płomieniowa, fluorymetria.

  • Kolorowy świat chemii

    Tytuł warsztatu: Kolorowy świat chemii

    Forma zajęć: zajęcia laboratoryjne

    Czas trwania: 45 – 60 minut

    Lokalizacja: uczelnia

    Krótki opis:

     Celem warsztatów jest pokazanie wszystkim uczniom jak kolorowa może być chemia i jak piękne wzory potrafi malować. Warsztaty mają również na celu przełamanie niechęci młodzieży do chemii jako nauki trudnej i niezrozumiałej. Uczestnicy warsztatów będą mogli samodzielnie wykonać reakcje otrzymywania różnych kolorowych związków nieorganicznych. Chcemy uświadomić każdemu obecność chemii wokół nas, nieświadomie stykamy się z nią każdego dnia.

     

  • Chemia codziennie perfumuje twoje życie

    Tytuł warsztatu: Chemia codziennie perfumuje twoje życie

    Forma zajęć: wykład, prezentacja multimedialna

    Czas trwania: 30 – 45 minut

    Lokalizacja: uczelnia/ możliwy wyjazd do szkół

    Krótki opis:

    Wykład ma na celu przybliżenie związków chemicznych i ich roli w przemyśle perfumeryjnym. W czasach starożytnych alchemicy plamią papier do korespondencji, aby w ten sposób nadać korespondencji wymiar magiczny. Chemia związków zapachowych to również odpowiedzi roślin i zwierząt na bodźce środowiska. Mam nadzieję, że podróż przez krainę perfum będzie ciekawym doznaniem i przełamie stereotyp o chemii jako przedmiocie trudnym i niezrozumiałym.

  • Kolorowy zawrót głowy - chemia związków chromu i manganu

    Tytuł warsztatu: Kolorowy zawrót głowy – chemia związków chromu i manganu

    Forma zajęć: zajęcia w laboratorium

    Czas trwania: 45 – 60 minut

    Lokalizacja: uczelnia

    Krótki opis:

    Celem warsztatów jest pokazanie wszystkim uczniom jak kolorowa może być chemia i jak piękne wzory potrafi malować. Uczestnicy warsztatów będą mogli samodzielnie wykonać reakcje różnych związków chromu i manganu , których właściwości chemiczne są przedmiotem pytań maturalnych. Mamy nadzieję, że po warsztatach laboratoryjnych rozwiązanie zadań doświadczalnych nie będzie problemem a wręcz przyjemnością. Zapraszamy więc w krainę kolorowych reakcji chemicznych