Bezpieczeństwo i higiena pracy

  • Wydział: Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
  • Stopień: II
  • Rodzaj studiów: stacjonarne, niestacjonarne
  • Typ studiów: magisterskie
  • Czas trwania: 3 semestry (1,5 roku) – stacjonarne, 4 semestry (2 lata) – niestacjonarne
  • Opis kierunku

    Bezpieczeństwo i higiena pracy to kierunek, na którym student zdobywa wiedzę ogólną z zakresu nauk technicznych oraz specjalistyczną z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy (bhp).

    Obejmuje ona zagrożenia występujące w procesach technologicznych (pracy) i metody ich eliminowania lub ograniczania, ocenę ryzyka zawodowego, badania wypadków przy pracy i chorób zawodowych oraz zadania i metody pracy służby bhp.

  • Informacje rekrutacyjne

    O przyjęcie na I rok studiów drugiego stopnia kończących się uzyskaniem tytułu zawodowego magistra inżyniera mogą ubiegać się osoby, które uzyskały dyplom z tytułem zawodowym inżyniera na kierunku, na który ubiegają się lub z tytułem zawodowym inżyniera lub magistra inżyniera na kierunku pokrewnym. W postępowaniu rekrutacyjnym uwzględniany jest dyplom oraz średnia ocen ze studiów.  

     

    Szczegółowe informacje nt. kryteriów przyjęć na stronie https://up.lublin.pl/rekrutacja/rekrutacjanastudia/kryteria-przyjec-ii-stopien/

  • Przykłady przedmiotów

    monitorowanie środowiska pracy, bezpieczeństwo i higiena pracy, podstawy ekologi i zarządzania środowiskiem

  • Sylwetka absolwenta - Perspektywy zawodowe

    Absolwent może podjąć pracę związaną z ochroną zdrowia i życia człowieka w środowisku pracy — w tym: w służbie bhp u małych, średnich i dużych przedsiębiorców, u przedsiębiorców świadczących usługi z zakresu bhp (np. szkolenia) oraz w organach nadzoru nad warunkami pracy.

    Jest przygotowany do pracy w jednostkach badawczych prowadzących projektowanie i wdrażanie rozwiązań technicznych i organizacyjnych minimalizujących skutki oddziaływania procesu pracy na człowieka.