Rekrutacja na studia odbywa się drogą elektroniczną za pomocą systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne służy do złożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródłem przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postępowania rekrutacyjnego.
O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.
Postępowanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:
– z tzw. nową maturą oparte jest na wynikach części pisemnej zewnętrznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane są mnożniki odnoszące się do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
– z tzw. starą maturą oparte jest na konkursie świadectw dojrzałości. Jeżeli kandydat nie zdawał egzaminu dojrzałości z przedmiotów objętych konkursem, wówczas brane są pod uwagę oceny końcowe z tych przedmiotów uwzględnione na świadectwie ukończenia szkoły.
– Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależności od tematyki konkursu lub olimpiady uwzględnia się zasady preferencyjne.
Przedmioty maturalne uwzględniane w kwalifikacji to przedmiot obowiązkowy – język obcy nowożytny i jeden z przedmiotów do wyboru: biologia, chemia, fizyka, geografia, informatyka, matematyka.
Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:
Przedmioty maturalne uwzględniane w kwalifikacji |
mnożnik |
||
poziom podstawowy |
poziom rozszerzony |
||
Przedmiot obowiązkowy |
język obcy nowożytny |
1,3 |
2,0 |
Jeden przedmiot do wyboru |
biologia, chemia, fizyka, geografia, informatyka, matematyka, wiedza o społeczeństwie |
2,0 |
4,0 |
zagrożenia w produkcji i przetwórstwie: mleka, mięsa, owoców, warzyw, zbóż normalizacja, standaryzacja i certyfikacja żywności, identyfikowalność żywności i pasz, podstawy zarządzania przedsiębiorstwem, światowe systemy produkcji żywności, zintegrowane systemy zarządzania, współczesne trendy w przetwórstwie żywności i produkcji potraw, alergie i nietolerancje pokarmowe
Zdobyta wiedza pozwoli na merytoryczny nadzór i kontrolę nad kolejnymi etapami wytwarzania żywności, umożliwi ocenę surowców i produktów żywnościowych oraz identyfikację zagrożeń na każdym etapie produkcji „od pola do stołu”, które mogłyby spowodować, że wyprodukowana żywność nie będzie spełniała kryteriów żywności bezpiecznej. Absolwent będzie także przygotowany, aby podjąć odpowiednie działania zmierzające do eliminacji tych zagrożeń, ewentualnie ich ograniczenia do poziomów akceptowalnych odpowiednimi przepisami. Absolwent może znaleźć zatrudnienie jako ekspert w zakresie kontroli jakości i bezpieczeństwa na każdym etapie procesu wytwarzania żywności. Może podjąć pracę w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego, zakładach zbiorowego żywienia, laboratoriach i instytucjach związanych z oceną jakości żywności oraz jej certyfikacją, a także w służbach sanitarnych i celnych
Zapraszamy do obejrzenia filmiku o kierunku!
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP