Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

  • Wydział: Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
  • Stopień: I
  • Rodzaj studiów: stacjonarne i niestacjonarne
  • Typ studiów: inżynierskie
  • Czas trwania: 7 semestrów (3,5 roku) – stacjonarne, 8 semestrów (4 lata) – niestacjonarne
  • Opis kierunku

    Dostęp do żywności wysokiej jakości, a przede wszystkim bezpiecznej ma kluczowe znaczenie dla naszego życia i dobrego stanu zdrowia. Kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, umożliwi nabycie studentowi szerokiej wiedzy i umiejętności z zakresu identyfikacji, monitorowania i eliminacji różnych zagrożeń zarówno na etapie pozyskiwania surowców jak i produkcji żywności.

    Studia obejmują zagadnienia z zakresu nadzoru i kontroli nad kolejnymi etapami wytwarzania żywności, oceny surowców i produktów żywnościowych oraz wpływu składników żywności na bezpieczeństwo zdrowotne konsumenta.

    Studenci poznają zasady budowania, wdrażania, funkcjonowania i doskonalenia podstawowych systemów zapewnienia i zarządzania jakością stosowanych w branży spożywczej. Zapoznają się z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego, procesami technologicznymi, nowoczesnymi metodami utrwalania, pakowania, przechowywania i dystrybucji żywności.

  • Informacje rekrutacyjne

    Rekrutacja na studia odbywa się drogą elektroniczną za pomocą systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne służy do złożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródłem przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postępowania rekrutacyjnego.

    O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.

    Postępowanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:
    – z tzw. nową maturą oparte jest na wynikach części pisemnej zewnętrznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane są mnożniki odnoszące się do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.

    – z tzw. starą maturą oparte jest na konkursie świadectw dojrzałości. Jeżeli kandydat nie zdawał egzaminu dojrzałości z przedmiotów objętych konkursem, wówczas brane są pod uwagę oceny końcowe z tych przedmiotów uwzględnione na świadectwie ukończenia szkoły.

    – Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależności od tematyki konkursu lub olimpiady uwzględnia się zasady preferencyjne.

    Przedmioty maturalne uwzględniane w kwalifikacji to przedmiot obowiązkowy – język obcy nowożytny i jeden z przedmiotów do wyboru: biologia, chemia, fizyka, geografia, informatyka, matematyka.

    Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:  

    Przedmioty maturalne uwzględniane w kwalifikacji

    mnożnik

    poziom

    podstawowy

    poziom

    rozszerzony

    Przedmiot

    obowiązkowy

    język obcy nowożytny

    1,3

    2,0

    Jeden przedmiot do wyboru

    biologia, chemia, fizyka, geografia, informatyka, matematyka, wiedza o społeczeństwie

    2,0

    4,0

  • Przykłady przedmiotów

    przetwórstwo a jakość żywności, polityka bezpieczeństwa żywnościowego, metody oceny żywności, zagrożenia w produkcji żywności, zanieczyszczenia i zafałszowania żywności, dodatki do żywności, nowoczesne metody utrwalania żywności, wdrażanie systemu HACCP do praktyki przemysłowej, produkcja i certyfikacja żywności ekologicznej, projektowanie żywności funkcjonalnej

     

     

  • Sylwetka absolwenta - Perspektywy zawodowe

    Absolwent studiów I stopnia kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności posiada interdyscyplinarną wiedzę niezbędną do rozumienia zjawisk i procesów zachodzących w żywności, związanych z zapewnieniem jej bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej. Zna obowiązujące przepisy prawa żywnościowego, bezpieczeństwa i higieny pracy, zasady certyfikacji, zagrożenia w procesie produkcji oraz metody ich eliminowania lub ograniczania. Dysponuje wiedzą na temat składników żywności potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia konsumenta, stosowanych procesów technologicznych, nowoczesnych metod utrwalania, pakowania, przechowywania i dystrybucji żywności oraz ich wpływu na jakość i bezpieczeństwo produktu końcowego żywności. Zna metody oceny jakości żywności i zasady dotyczące znakowania żywności w świetle aktualnych wymagań prawnych. Ma zawansowaną wiedzę na temat zarządzania jakością w łańcuchu żywnościowym w tym zasad budowania, wdrażania, funkcjonowania i doskonalenia systemów zapewnienia i zarządzania jakością stosowanych w branży spożywczej (GMP, GHP, HACCP). Zna i rozumie zasady zrównoważonego rozwoju, ochrony środowiska, produkcji żywności z systemów ekologicznych, produkcji pasz oraz ich wpływ na bezpieczeństwo żywności. Zna i rozumie podstawowe pojęcia oraz zasady związane z ochroną własności intelektualnej, a także polską i angielską terminologię w zakresie bezpieczeństwa i certyfikacji żywności. Potrafi samodzielnie opracować podstawowe elementy dokumentacji systemowej, dokonać oceny bezpieczeństwa żywności oraz zna zadania nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego sektorze spożywczym. Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję bezpiecznej żywności wysokiej jakości. Zdaje sobie sprawę z ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie gospodarki żywnościowej, w szczególności w odniesieniu do środowiska naturalnego. Posiada umiejętność pracy w zespole, posługuje się językiem obcym na poziomie B2.

    Absolwent studiów inżynierskich kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności może znaleźć zatrudnienie jako ekspert w zakresie kontroli jakości i bezpieczeństwa na każdym etapie procesu wytwarzania żywności. Może podjąć pracę w różnych przedsiębiorstwach sektora spożywczego, zakładach żywienia zbiorowego, laboratoriach analitycznych i instytucjach związanych z oceną jakości żywności oraz jej certyfikacją, organach urzędowego nadzoru nad żywnością, w służbach celnych, w dystrybucji i handlu żywnością, czy też prowadzić własną działalność gospodarczą.

  • Dodatkowe informacje o kierunku

    Zapraszamy do obejrzenia filmiku o kierunku!