• Wydział: Agrobioinżynierii
  • Stopień: I
  • Rodzaj studiów: stacjonarne
  • Typ studiów: inżynierskie
  • Czas trwania: 7 semestrów (3,5 roku) – stacjonarne
  • Opis kierunku

    Agrobiznes to unikatowy kierunek studiów na terenie województwa oraz regionów ościennych. Umożliwia przygotowanie kadr niezbędnych do przezwyciężenia strukturalnego kryzysu  w gospodarce żywnościowej Lubelszczyzny i nie tylko, stwarza możliwość zdobycia wszechstronnej wiedzy umiejętności z pogranicza  wielu dyscyplin – ekonomii, rolnictwa, technologii produkcji roślinnej i zwierzęcej, marketingu, zarządzania, bankowości, rachunkowości i prawa w ramach studiów.

    Studenci kierunku agrobiznes pozyskają wiedzę w zakresie:

    • technologii produkcji produktów rolniczych oraz ich przetwórstwa,
    • procesów stworzenia produktu finalnego dla konsumentów,
    • sposobów tworzenia i funkcjonowania klastrów agrobiznesowych oraz kreowanych przez nich korzyściach społecznych, przyrodniczych i ekonomicznych,
    • kształtowania konkurencyjności produktów, gospodarstw i przedsiębiorstw przy uwzględnieniu strategicznego ryzyka.

    Ukończenie studiów na kierunku AGROBIZNES umożliwia zdobycie atrakcyjnego zawodu i znalezienie zatrudnienia w jednym z wielu działających na obszarze Lubelszczyzny przedsiębiorstw branży rolno-spożywczej oraz instytucji i agencji związanych z rynkiem rolnym.

  • Informacje rekrutacyjne

    Rekrutacja na studia odbywa się drogą elektroniczną za pomocą systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne służy do złożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródłem przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postępowania rekrutacyjnego.

    O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.

    Postępowanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:

    • z tzw. nową maturą oparte jest na wynikach części pisemnej zewnętrznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane są mnożniki odnoszące się do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
    • z tzw. starą maturą oparte jest na konkursie świadectw dojrzałości. Jeżeli kandydat nie zdawał egzaminu dojrzałości z przedmiotów objętych konkursem, wówczas brane są pod uwagę oceny końcowe z tych przedmiotów uwzględnione na świadectwie ukończenia szkoły.
    • Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależności od tematyki konkursu lub olimpiady uwzględnia się zasady preferencyjne.

    Przedmioty maturalne uwzględniane w rekrutacji: język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, chemia, fizyka, geografia, informatyka, matematyka, wiedza o społeczeństwie.

    Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:

    Przedmioty maturalne uwzględniane

    w kwalifikacji

    poziom podstawowy

    poziom rozszerzony

    Przedmiot

    obowiązkowy

    język obcy nowożytny

    1,3

    2,0

    Jeden przedmiot do wyboru

    biologia, chemia, fizyka, geografia, informatyka, matematyka, wiedza o społeczeństwie

    2,0

    4,0

  • Przykłady przedmiotów

    technologie informatyczne, komunikacja w biznesie, chemia rolna, prawo gospodarcze w agrobiznesie, ogólna uprawa roślin, funkcjonowanie rynku żywnościowego

  • Sylwetka absolwenta - Perspektywy zawodowe

    Absolwent zdobędzie wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, inżynieryjno-technicznych i ekonomicznych, niezbędną do podejmowania zadań o charakterze multidyscyplinarnym i rozwiązywania problemów w zakresie przedsiębiorstw rolniczych, przemysłowych oraz handlowych. Jest przygotowany do podjęcia pracy w sferze agrobiznesu na stanowiskach decyzyjnych oraz w firmach doradczych, w samorządach terytorialnych na których terenie dominuje agrobiznes, w administracji państwowej, w firmach świadczących usługi dla agrobiznesu przez banki oraz w sferze obrotu produktami żywnościowymi. Absolwent posiada wiedzę niezbędną do samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej w podmiotach sfery agrobiznesu.

Wprowadź tytuł...

Sprawdź Niezbędnik Kandydata

i zarejestruj się teraz !