Pracownia Jakości Warzyw i Surowców Zielarskich została utworzona w 2008 roku na Wydziale Ogrodniczym Akademii Rolniczej w Lubinie pod nazwą Laboratorium Pracowni Jakości Warzyw i Surowców Zielarskich. Obecnie jest to pracownia działająca w Katedrze Warzywnictwa i Zielarstwa przeznaczona do działalności naukowej pracowników Katedry oraz do działalności dydaktycznej.
Pracownia wyposażona jest w nowoczesną aparaturę i sprzęt, który jest wykorzystywany do oznaczania zawartości metabolitów pierwotnych i wtórnych w materiale roślinnym.
Pracownia Jakości Warzyw i Surowców Zielarskich:
W pracowni prowadzone są także projekty oraz badania naukowe realizowane przez Międzywydziałowe Koło Naukowe „Herba medica”, którego opiekunem jest dr n. farm. Magdalena Walasek-Janusz. Ponadto, w pracowni prowadzone są warsztaty dla studentów i młodzieży szkolnej. W ramach badań naukowych w pracowni prowadzone są analizy zawartości związków biologicznie aktywnych w warzywach i surowcach zielarskich, metodami spektrofotometrycznymi i chromatograficznymi, jak również pomiary aktywności antyoksydacyjnej.
Osoba odpowiedzialna:
Prof. dr hab. Renata Nurzyńska-Wierdak
Tel. 81 883 67 13
Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Doświadczalna 50, 20-280 Lublin
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Akademicka 13
20-950 Lublin
tel. (+ 81) 445-65-05