Pracownia Jakości Warzyw i Surowców Zielarskich

Pracownia Jakości Warzyw i Surowców Zielarskich została utworzona w 2008 roku na Wydziale Ogrodniczym Akademii Rolniczej w Lubinie pod nazwą Laboratorium Pracowni Jakości Warzyw i Surowców Zielarskich. Obecnie jest  to pracownia działająca w Katedrze Warzywnictwa i Zielarstwa przeznaczona do działalności naukowej pracowników Katedry oraz do działalności dydaktycznej.

Pracownia wyposażona jest w nowoczesną aparaturę i sprzęt, który jest wykorzystywany do oznaczania zawartości metabolitów pierwotnych i wtórnych w materiale roślinnym.

Pracownia Jakości Warzyw i Surowców Zielarskich:

  • skupia specjalistów w zakresie oceny wpływu warunków uprawy roślin warzywnych i zielarskich na zawartość związków czynnych
  • prowadzone są analizy z zakresu oznaczeń ilościowych i jakościowych metabolitów wtórnych
  • zajmuje się ilościowym oznaczaniem zawartości olejków eterycznych w surowcach zielarskich
  • dysponuje profesjonalna suszarnią

W pracowni prowadzone są także projekty oraz badania naukowe realizowane przez Międzywydziałowe Koło Naukowe „Herba medica”, którego opiekunem jest dr n. farm. Magdalena Walasek-Janusz. Ponadto, w pracowni prowadzone są warsztaty dla studentów i młodzieży szkolnej. W ramach badań naukowych w pracowni prowadzone są analizy zawartości związków biologicznie aktywnych w warzywach i surowcach zielarskich, metodami spektrofotometrycznymi i chromatograficznymi, jak również pomiary aktywności antyoksydacyjnej.

Osoba odpowiedzialna:

Prof. dr hab. Renata Nurzyńska-Wierdak
Tel. 81 883 67 13

Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Doświadczalna 50, 20-280 Lublin