Z przyjemnością informujemy, że międzynarodowy projekt pt. „FOOD Quality in Digital Age”, przygotowany przez zespół pod kierownictwem dr hab. Bartosza Sołowieja, prof. Uczelni, z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii we współpracy z partnerami z Czech, Serbii, Słowacji i Węgier otrzymał dofinansowanie Funduszu Wyszehradzkiego!
Celem projektu jest stymulowanie procesów transformacji cyfrowej w rolnictwie, w szczególności w obszarze produkcji żywności, w regionie krajów Grupy Wyszehradzkiej oraz Serbii. Konsorcjum projektowe, obejmujące Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Mendel University w Brnie (Czechy), Uniwersytet w Belgradzie (Serbia), Słowacki Uniwersytet Rolniczy w Nitrze oraz Węgierski Uniwersytet Rolnictwa i Nauk Przyrodniczych, zajmie się wspólnymi badaniami, wymianą wiedzy i umiejętności, a także popularyzacją cyfrowych metod oceny jakości żywności.
Projekt zapewni wsparcie regionalnemu sektorowi rolno-spożywczemu poprzez gromadzenie, udostępnianie i prezentację nowoczesnych metod oceny jakości produktów żywnościowych, umożliwiających precyzyjną produkcję, odpowiadającą na preferencje konsumentów i minimalizującą ilość odpadów żywnościowych.
Projekt “FOOD Quality in Digital Age” rozpocznie się już w lutym 2023 r. i potrwa 18 miesięcy.
Łączna kwota przyznanego dofinansowania wynosi 62 150 EUR (ponad 291 000 PLN).
Serdecznie gratulujemy sukcesu!
Projekt został opracowany przy wsparciu Biura Projektów Międzynarodowych – serdecznie zapraszamy do kontaktu i aplikowania w kolejnych edycjach konkursu ()!
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP